Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 aug 2019 / 15:29 uur

Koning viert 75 jaar vrijheid met baard

Koning Willem-Alexander is voor het eerst tijdens een officiële werkdag met een baard gezien. De koning ging samen met koningin Máxima op zaterdagmiddag naar de viering van 75 jaar vrijheid in Terneuzen en daar was zijn kin versierd met flinke begroeiing. Veel mensen willen al sinds het begin van het koningschap van Willem-Alexander dat hij een baard draagt – in 2013 werd zelfs een Facebookactie opgezet onder de naam ‘Zonder baard geen koning’ – maar pas nu geeft de koning gehoor aan dat verzoek.

Ondanks de opvallende verschijning was koning Willem-Alexander uiteraard niet het middelpunt van de festiviteiten. Het waren met name de acht veteranen uit alle landen die meehielpen om Nederland te bevrijden in de Tweede Wereldoorlog die in het zonnetje gezet werden.

Ontroerd

De oud-strijders zijn inmiddels allemaal ver in de negentig. Onder hen was zaterdag ook de 95-jarige Nederlander Max Wolff, die in 1944 landde op de kust van Normandië. Enkele veteranen waren sinds de oorlog niet meer in Nederland geweest. „Ik ben ontroerd door de eerbied voor ons", aldus de oud-strijder.

Minister-president Mark Rutte vroeg zich zaterdag af of „we wel voldoende beseffen wat vrijheid is. Wij zijn al 75 jaar vrij om ons land en ons leven in te richten zoals we willen. De gruwelen van de oorlog zijn voor ons abstracte begrippen geworden. Dat is iets om te koesteren, te beschermen en door te geven", aldus de premier.

Vrijheid doorgeven

In Terneuzen was zaterdag speciaal aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland, in september 75 jaar geleden, en voor de Slag om de Schelde, in het najaar 75 jaar geleden. Die slag om de Westerschelde te veroveren op de Duitse bezetters kostte duizenden burgers en soldaten het leven. Op de kade van Terneuzen was ook volop muziek en theater, waar opmerkelijk veel jongeren op afkwamen. Daar was het Nationaal Comité 4 en 5 mei erg tevreden over: „We zijn samen verantwoordelijk om de vrijheid door te geven aan nieuwe generaties."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koning viert 75 jaar vrijheid met baard
Sluiten