Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 aug 2019 / 08:01 uur

Jan Modaal de sjaak bij volgende crisis

Jan Modaal worstelt om zijn koopkracht omhoog te krijgen en veel middeninkomens houden na een salarisverhoging dan ook minder geld over, meldt De Telegraaf. Dat is voor een deel te wijten aan het huidige belastingstelsel. Het lukt hierdoor nauwelijks om een buffer op te bouwen voor financiële tegenslag, hierdoor komt een nieuwe crisis bij hen hard aan.

Meer belasting, minder korting

Leo Stevens, een van de grondleggers van het belastingstelsel, zegt er het volgende over: „Het wordt tijd om de geloofwaardigheid van het belastingstelsel te herstellen. Want je ziet nu dat de druk verschuift naar middeninkomens. Deze groep moet meer belasting betalen en heeft tegelijkertijd steeds minder recht op kortingen en toeslagen."

Woud aan regels

Het belastingstelsel stamt uit 2001, maar omdat er sindsdien veel is aangepast en veranderd kan de hoogleraar fiscale economie zich niet meer vinden in het huidige stelsel. „Door het woud aan regels, uitzonderingen en aftrekposten kunnen de mensen door de bomen het bos niet meer zien", aldus Stevens. „Die grote diversiteit in regels leidt tot rare en onrechtvaardige verschillen die tot maatschappelijke onvrede leiden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jan Modaal de sjaak bij volgende crisis
Sluiten