Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

In een dag 2542 peuken van het strand gehaald

Het mocht zaterdag dan flink hard waaien, dat hield de vrijwilligers van Stichting de Noordzee zeker niet tegen. De grote strandopruimactie van Hoek van Holland naar Monster ging gewoon door en heeft zelfs 2542 sigarettenpeuken opgeleverd. De 85 vrijwilligers ruimden in totaal 191 kilo afval op. Ze bewaarden alle peuken apart.

Sigarettenfilters zijn volgens de stichting het meest gevonden afvalitem op toeristische stranden. Ook wereldwijd staan peuken in de top drie van afval op het strand.

396 kilo afval

Veel andere evenementen langs de kust werden door de harde wind afgeblazen, maar de opruimers gingen gewoon door. Wel met de wind mee en met skibrillen op, tegen het opstuivende zand. Ook Petten was aan de beurt: daar is 396 kilo opgeruimd. Vanaf 1 tot en met 15 augustus doen ongeveer 3000 vrijwilligers mee aan de opruimactie langs de hele kust. Die dag worden de eindresultaten van #beachcleanuptour in Zandvoort bekendgemaakt.

De Waddeneilanden zijn al opgeruimd: in totaal is daar door 496 vrijwilligers 3262 kilo weggehaald, tegen vorig jaar 2977 kilo. Er lag nog steeds afval van containers die begin dit jaar overboord sloegen van het containerschip MSC Zoe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.