Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 aug 2019 / 18:19 uur

Honderden nieuwe branden in Amazone-gebied

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zaterdag bekendgemaakt.

79.000 branden dit jaar

INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013.

Hoewel het ook mogelijk is dat de branden in het gebied op natuurlijke wijze ontstaan, door bijvoorbeeld bliksem, lijkt het er in dit geval op dat de meeste branden worden aangestoken. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Jair Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Twee miljoen handtekeningen

Er is inmiddels een petitie opgezet, waarin Brazilië wordt aangemaand om actie te ondernemen. Deze is inmiddels al meer dan twee miljoen keer ondertekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden nieuwe branden in Amazone-gebied
Sluiten