Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Holleeder wil ander gerechtshof voor hoger beroep

Willem Holleeder wil dat een ander gerechtshof dat het hof in Amsterdam zijn hoger beroep gaat behandelen. Zijn advocaten hebben dat verzoek ingediend. Tijdens de volgende zitting, op 13 november, zal het hof zich over dit verzoek buigen.

Leugenachtig en onjuist

Eerder zeiden zijn advocaten Janssen en Malewicz al dat de rechtbank naar hun mening „kennelijk de sterke overtuiging dat Holleeder linksom of rechtsom voor alles moest worden veroordeeld". Alles wat zijn zussen tegen hun broer inbrachten zou de rechtbank als „volledig en juist" hebben gezien. Alles wat Holleeder daartegenover stelde als „leugenachtig, onjuist of niet relevant".

Het liquidatieproces Passage is al eerder door Amsterdam behandeld en daarin werd Holleeder, schrijven zijn advocaten, „door het hof zonder gehoord te zijn of zonder verweer te hebben kunnen voeren al schuldig verklaard aan de moord op Kees Houtman en aan het met onder anderen Dino Soerel deelnemen aan een criminele organisatie".

Levenslang

Op 4 juli veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Holleeder (61) tot een levenslange gevangenisstraf, wegens zijn sturende rol in een reeks criminele afrekeningen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook de gewelddadige dood van Robert ter Haak, omgekomen in dezelfde kogelregen die Van Hout fataal werd, en een poging tot moord op John Mieremet in 2002 werden op Holleeders conto geschreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.