Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Hoera, de zweet- en plaknachtjes zijn voorbij

Een beetje zon is fijn, maar zo warm dat je iedere nacht je kapot ligt te zweten is weer een beetje veel van het goede. Goed nieuws dan ook voor degenen onder ons die alweer naar de winter verlangen: de landelijke hittegolf is donderdag op z’n einde gekomen.

Weerrecord

Zes dagen duurde deze hittegolf, maar donderdag kwam de temperatuur in De Bilt volgens Weeronline niet boven de 22,6 graden uit. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen 25 graden of warmer zijn. Van die vijf dagen moeten drie dagen tropisch zijn; temperaturen van 30 graden of meer.

De hittegolf duurde van 23 tot en met 28 augustus en zorgde voor wéér een weerrecord. Nog nooit eerder werd in De Bilt zo laat in het jaar een hittegolf gemeten. Het vorige record kwam uit 2001.

Koeler

Ook was het bijzonder dat het de tweede hittegolf van het jaar was. De vorige vond eind juli plaats. Alleen in 1941, 2006 en 2018 werden er ten minste twee keer in één jaar hittegolven genoteerd.

Regionaal gezien zijn ze overigens nog niet van de warmte af. In de oostelijke provincies kan de regionale hittegolf nog tot en met zaterdag duren. Zaterdag wordt voorlopig de laatste warme dag met een graadje of 30, daarna wordt het een stuk koeler.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.