Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Google luistert voorlopig niet meer met je mee

Goed nieuws voor iedereen die nog niet alle Google-apparatuur de deur uit heeft gedaan: Google laat medewerkers voorlopig namelijk niet meer meeluisteren met gesprekken die gebruikers voeren met hun slimme apparaten. Dat deden medewerkers voorheen wel.

Volgens Google gebeurde dat om de software te verbeteren, zodat de apparaten beter zouden begrijpen hoe mensen praten. Toen enkele weken geleden naar buiten kwam dat dit gebeurde met Nederlandse en Vlaamse gebruikers, ontstond er ophef.

Gestopt na ophef

„Kort nadat we hadden gehoord dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren", laat Google donderdag weten. De stop duurt in elk geval een paar maanden en geldt voor alle talen.

De Duitse privacywaakhond (HmbBfDI) is een onderzoek begonnen naar het meeluisteren.

Opdrachten geven

De slimme hulp van Google heet de Assistent. Die zit onder meer in de Home-luidspreker. Gebruikers kunnen met hun stem een opdracht geven aan de Assistent. Zo kunnen ze een wekker zetten, iemand bellen of vragen wat voor weer het is. De Assistent is een tegenhanger van bijvoorbeeld Alexa van Amazon en Siri van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.