Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 aug 2019 / 11:43 uur

Geredde offerdieren vanaf nu niet meer geruimd

Van illegale slacht geredde offerdieren mogen dit jaar voor het eerst naar de opvang gebracht worden. Deze werden tot nu toe vernietigd in het slachthuis. Dat maakte Comité Dierennoodhulp, die het dierenvervoer en de opvangplekken regelt, bekend.

Versoepeling regels

Toezichthouder NVWA gaf toestemming voor de maatregel, na gesprekken met dierenwelzijnsorganisaties. „We zijn hier heel erg blij mee omdat de geredde dieren zo de kans krijgen op een lang en goed leven op een adres waar ze nooit het risico meer lopen geslacht te worden", zegt Sandra van de Werd, coördinator bij Comité Dierennoodhulp. Het gaat vooral om schapen en geiten die illegaal en onverdoofd geslacht worden.

Bij illegaal geslachte dieren worden de oormerken vaak verwijderd. Dat gebeurt om vervolging te voorkomen. De oormerken zorgen ervoor dat de herkomst van een dier te traceren is, zo weet je ook of het dier bijvoorbeeld medicatie heeft gekregen waardoor het niet meer geschikt is voor consumptie. Zonder oormerk mogen de dieren niet meer worden geslacht. Ze moeten dan worden vernietigd. De NVWA heeft deze regel nu versoepeld waardoor de dieren niet meer hoeven te worden geruimd maar mogen worden opgevangen.

Geredde offerdieren vanaf opgevangen in plaats van geruimd
Door de berichtgeving zou je bijna denken dat de schuren en balkons vol staan met schapen en geiten, dat blijkt in de praktijk mee te vallen. Foto: Getty

De geredde dieren kunnen volgens Comité Dierennoodhulp voortaan direct naar hun nieuwe opvangplek worden vervoerd. „Als ik een melding binnenkrijg dan regel ik direct een chauffeur die naar de plaats delict rijdt om het dier op te halen", zegt Van de Werd. Ze mogen volgens de afspraken niet meer verhandeld worden of in de voedselketen terechtkomen. De organisatie heeft een „lange lijst" van mensen die de dieren willen opvangen.

Weinig meldingen

Door de berichtgeving zou je bijna denken dat de schuren en balkons vol staan met schapen en geiten, dat blijkt in de praktijk mee te vallen. Meldingen van de illegale slachtdieren komen binnen bij de politie via telefoonnummer 144, maar daar is volgens een politiewoordvoerder nauwelijks sprake van. „Vroeger kwamen de meldingen nog wel eens binnen maar tegenwoordig komt het nauwelijks meer voor. Slachten mag tegenwoordig namelijk ook gewoon wettig bij een slachthuis en het hebben van een schaap of geit is niet illegaal."

Het offerfeest gaat dit jaar op zondag 11 augustus van start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geredde offerdieren vanaf nu niet meer geruimd
Sluiten