Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 aug 2019 / 10:14 uur

Geen pers toegestaan bij schouw Nicky Verstappen

De rechtbank in Den Haag heeft maandag laten weten dat de eerdere beslissing van de rechtbank Limburg, om de pers niet toe te laten bij de schouw op de Brunssummerheide, blijft staan. Diverse media hadden vanwege de persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak een kort geding aangespannen.

Ander oordeel mogelijk

Het gaat om de schouw in de zaak van Jos B., hij wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. De kortgedingrechter oordeelde dat een ander oordeel wellicht mogelijk was, maar dat hij niet degene is die de eerdere beslissing van de Limburgse strafrechter ter discussie kan stellen.

„Ik kan niet beoordelen of de juiste beslissing is genomen, want ik kan niet op de stoel van de strafrechter gaan zitten", aldus de rechter. De schouw op de heide is dinsdagochtend. Het gebied wordt in de ruime omtrek afgezet. De door de burgemeesters van de gemeenten ingestelde noodverordening was eveneens onderdeel van het kort geding, maar ook deze blijft in stand, oordeelde de rechter maandag.

Het kort geding was aangespannen door de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Nu.nl, Hart van Nederland, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Ook verdachte Jos B. had zich aan de kant van de media geschaard, net als de familie van Nicky Verstappen.

Principekwestie

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zegt dat hij teleurgesteld is over het vonnis, maar ook kansen ziet. „We moeten nu bespreken of we verder gaan met deze zaak, als een principekwestie." Ook gaat hij, samen met zijn advocaat, nogmaals contact zoeken met de rechtbank in Maastricht, of er toch niet nog iets mogelijk is dinsdag.

Op de Brunssummerheide werd 21 jaar geleden het lichaam van Nicky gevonden. Hij verdween uit een jeugdkamp, een dag later werd hij dood aangetroffen. B. kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen pers toegestaan bij schouw Nicky Verstappen
Sluiten