Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 aug 2019 / 18:45 uur

Facebook hangt miljardenclaim boven het hoofd

Facebook hangt mogelijk miljarden aan schadevergoedingen boven het hoofd vanwege het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens. Door een uitspraak van een federale beroepsrechter uit San Francisco kunnen miljoenen gebruikers nu een collectieve schadeclaim indienen.

Facebook probeerde via de rechter een collectieve schadeprocedure te voorkomen. Maar dit verzoek is nu afgewezen. Ook Google trok eind vorig jaar nog aan het langste eind in een soortgelijke zaak.

Geen toestemming

De zaak gaat terug tot 2011 en betreft gebruikers uit de staat Illinois, die door de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook werden getagd op foto’s. De gegevens daarvan verzamelde Facebook in een door het bedrijf gecontroleerde database. De gebruikers om wie het gaat stellen dat ze hier nooit toestemming voor hebben gegeven.

Uitgebreide wetgeving

Dat de zaak gebruikers uit Illinois betreft is geen toeval. Illinois is een van de weinige Amerikaanse staten waar uitgebreide wetgeving bestaat over biometrische gegevens. De klagers beweren dat Facebook die wetten heeft overtreden en per foto tot duizenden dollars moet betalen. Het bedrijf zelf is het daar niet mee eens en voert aan dat de gebruikers zich op elk moment voor de betreffende dienst konden afmelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook hangt miljardenclaim boven het hoofd
Sluiten