Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 aug 2019

Extreem diepe duiken leiden tot meer ongevallen

Ziekenhuis signaleert ‘explosieve toename’ in het aantal duikongelukken. Dit zou komen door de nu populaire ‘extreem diepe duiken’ (dieper dan 40 meter).

Veertien

Steeds vaker komen duikers zodanig in de problemen dat ze in het ziekenhuis belanden. Het speciale Hyperbaar Centrum van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes, het enige in Nederland dat door het hele jaar specifieke duikongevallen behandelt, signaleert een ‘explosieve toename’. Alleen al in de eerste helft van dit jaar behandelden de artsen van het centrum veertien duikers, nu al fors meer dan in het hele jaar daarvoor.

In 2018 ging het in totaal om acht gevallen, in 2017 waren er vijf pechvogels die een ziekenhuisbehandeling nodig hadden. Waarom sinds dit jaar ineens veel meer duikers in het ziekenhuis belanden? Specialisten van het centrum hebben de indruk dat het komt doordat de extreem diepe duiken -dieper dan 40 meter- aan populariteit winnen.

,,Mensen die hier binnenkomen, zijn allemaal bezig met een opleidingstraject", vertelt duikerarts Tjeerd van Rees Vellinga. ,,Daarvoor moeten ze ook diepe duiken maken en het gaat mis als ze die achter elkaar doen. Als je twee keer naar 40 meter gaat met onvoldoende tussentijd, is dat heel belastend voor je lichaam."

Stikstofbellen

Problemen ontstaan vooral als duikers te snel terug naar boven gaan: er ontstaan dan stikstofbellen in het bloed, met in het uiterste geval dodelijke gevolgen. Patiënten die Vellinga ziet, zijn vaak extreem vermoeid, duizelig, suf of kortademig. Het ziekenhuis beschikt over een speciale hyperbare kamer, waarin de luchtdruk wordt opgevoerd totdat die gelijk is aan het niveau op 18 meter onder water. Onder die verhoogde druk krijgen de duikers 100 procent zuurstof toegediend, waardoor de stikstofbelletjes steeds kleiner worden. De meesten zijn na enkele uren van hun klachten af.

Goed nieuws: de veertien duikers die dit jaar werden opgenomen, leven allemaal nog. De meesten waren in de Oosterschelde gaan duiken, maar ook uit de rest van het land worden weleens patiënten per helikopter naar Goes gebracht. ,,Er moet meer aandacht besteed worden aan de veiligheid van het duiken", vindt het centrum en Vellinga zegt dat de Oosterschelde "niet eenvoudig" is om in te duiken. ,,Alleen al de sterke stroming door het getij en de wind maakt dat duikers deze Zeeuwse wateren beter niet kunnen onderschatten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Extreem diepe duiken leiden tot meer ongevallen
Sluiten