In het nieuws

Extra bomen, banken en opblaasbeesten op Mysteryland

Rondje opbouw, samen met festivaldirecteur Carina . Een mooie traditie inmiddels en dit jaar gingen we extra hard op haar 'ramgator'.

Foto van 'Iris Hermans'

22 AUG 2019

Metro’s Iris ging weer vol gas met festivaldirecteur Carina over het terrein van Mysteryland, dat voor velen het closing festival van de zomer betekent. Extra bomen en 1000 opblaasbeesten zijn besteld. „Álles voor onze party animals.”

Rondje opbouw

We hebben een echte ramgator dit jaar, ik kan nu serieus hard. Kom!” Carina Kornfeind is festivaldirecteur van ID&T’s grootste event en voor het derde jaar op rij doen we een rondje opbouw. Nummer 21 prijkt op de voorkant van de stoere groene terreinwagen die eigenlijk maar 10 km/u mag, zo staat op het A4’tje ’gatorregels’ dat op de voorklep is geplakt. Carina trapt het gas in met haar Dr. Marten, kijkt geroutineerd over haar schouder en geeft een ruk aan het stuur. In haar vrije hand een bekertje hete koffie, waarvan wonderbaarlijk geen druppel verloren gaat tijdens haar achterwaartse rijmanoeuvres. „Deze gator rijdt op benzine en kan wel 80 kilometer per uur.” Haar ogen twinkelen. „Maar waar zit toch die handrem?”

Mainstage-record

Gevaarlijk klusje op Mainstage, die dit jaar de hoogste en grootste ooit is

Bij Mainstage, waar ’s werelds grootste EDM-dj’s acte de présence geven, zijn ze net bezig met ’een heel gevaarlijk klusje’. Het enorme, zware voorframe moet zo’n 37 meter de lucht in om daar te worden vastgemaakt. De adem wordt ingehouden, het kleinste zuchtje wind kan al desastreuze gevolgen hebben. Toch weten de bouwers bijna 100 procent zeker dat ze safe zitten, vanaf de eerste minuut opbouw is er contact ’met de allerbeste meteorologen’, „die kunnen ons heel nauwkeurig het weer voorspellen.”

Ze hebben een Mainstage-record dit jaar, het grootste ooit. „Je wilt er toch elk jaar een schepje bovenop doen”, beaamt de in Oostenrijk geboren festivaldirecteur. Nog een extra meter stage, nog meer CO2-kanonnen, een kilo vuurwerk erbij... „Mensen verwachten dat ook wel van ons, het mag in elk geval nooit minder worden.” Ook artiesten hebben zo hun eigen eisenpakket. „Martin Garrix sluit af op zondag en hij wil lasers, dus krijgt hij lasers. Prijzig, maar serieus mooi.”

Eureka

Denise en Piet van gemeente Haarlemmermeer, met wie er elk jaar weer een goede verstandhouding is, checken of alles veilig is.

Een trilling trekt door de gator. Momentje, hoor, excuseert ze zich en stopt even („maar waar zit toch die handrem?”). Haar telefoon gaat deze dagen zo’n honderd keer per dag. ’De gastenlijst is écht vol zaterdag’ wordt gevolgd door ’wil je een backstagetentje bij de Technostage opzetten?’ en ’de bomen mogen naar het stuk vlak voor Mainstage’. Dat laatste bedacht ze de nacht ervoor, toen ze wakker schrok uit een VIP-deck-nachtmerrie, „ik realiseerde me ineens dat er een heel kaal stuk tussen Main en VIP was.” Het Eureka-moment in het nabijgelegen Marriott, waar de hele crew deze nachten logeert, voltrok zich tien minuten later. „We bestellen gewoon acht bomen, dat breekt het wel.”

Eureka! Gewoon wat boompjes erbij.

Bamboeën

Zo’n 800 man is deze dagen van ’s ochtends vroeg tot laat aan het werk en het terrein dat 30 hectare telt, is een dorpje op zich. De één fietst voorbij, een ander claxonneert vanuit z’n kraanwagen, waarna Carina terug toetert („Hé Dave, alles goed?”), weer een ander vervoert zich op een scooter. „Het lijkt misschien een zooitje, maar we zijn net een mierenhoop, iedereen heeft z’n eigen taak.” Waardoor ook nieuwe werkwoorden ontstaan: zo houdt site-manager Kris zich onder meer bezig met het bamboeën van de hekken, „dan zien ze er wat gezelliger uit.”

Site-manager Kris is nogal goed met bamboe en hekken

Carina kijkt naar een stage en knijpt haar ogen even samen. „Dat steekt net kak uit”, concludeert ze -„ik ben zo’n mierenneuker”- en wijst naar een houten balk die boven het hek uit komt, „gooi er maar een legernet over heen, dat camoufleert het wel.”

Elbert

Er wordt getoeterd. „Betrapt boef! Ik zag jou over het gras rijden, en dat mag niet, hè?” Een mannenstem met onvervalst Amsterdams accent buldert over het geronk van z’n gator heen naar haar. Een grijns op z’n gezicht, twee oplettende ogen. „Dat is Elbert”, fluistert Carina, „soort van terreinpolitie, hij houdt alles goed in de gaten, echt een classic.”

'Elbert is echt een classic'

We scheuren verder. Van de altijd imposante Q-dance stage (hardstyle) tot de nieuwe drum-’n-bass stage en The Dome (house/techhouse), ook deze 26ste editie, of 22 plus vier „ik houd van dubbele getallen” is weer veelbelovend. En gelukkig met heel goed weer voorspeld. Een verademing na de extreme hagel die vorig jaar op zaterdagavond met bakken uit de hemel viel.

Banken zijn belangrijk

Banken zijn belangrijk

„De stoffen zijn voor bij de backstages, de leren kunnen het publiek in”, instrueert ze een groep vrijwilligers slash creatieve studenten over de banken. Snuffelmug Kringloop heeft net nog een nieuwe lading tweedehandsbanken afgeleverd en bij de lading uit de ID&T-opslag gestald. In hun opslag (’de bunker’) wordt een allerhande aan festivalmeubilair en feestattributen door de jaren heen bewaard. Het is elk jaar ongeveer 50/50 van nieuwe en al eerder gebruikte spullen en een doorgezomerde feestganger zal bijvoorbeeld de houten kermispaarden van Sensation 2003 herkennen. Nu sieren ze de camping, zij het met een gebroken been en wat krassen hier en daar. „Die arme paardjes...”

'Hallo Party Animals...'

'Hallo vriendjes...'

Op de camping komt net een lading festivalcaravans aan, die eruit zien alsof Bassie en Adriaan er elk moment uit kunnen komen rollen en collega Marjorie en team camping zijn druk in de weer om de camping zo mooi en leuk mogelijk te maken. Er is dit jaar zelfs een wellness, „en we hebben net nog even 1000 inflatables besteld.” Strandballen, flamingo’s en zebra’s, licht ze toe, „Speciaal voor onze party animals. We moeten nog wel wat doen met dat mooie weer, hoor”, zegt ze tegen Carina. „Waterpistolen ofzo, of heel veel waterballonnen...”

Alle remmen los

Een rondje opbouw en je krijgt meteen zin om je persoonlijke record van 44.967 stappen (inclusief danspassen) komend weekend te verbreken. Zelf heeft festivaldirecteur Carina ook volop zin, maar het allerbelangrijkste is toch wel dat ‘hun Party Animals’ weer de tijd van hun zomer hebben. „Ik hoop dat het echt zo’n sfeer wordt waarin iedereen nog één keer helemaal los gaat. We zijn toch voor velen het closing festival van de zomer, dus ik denk dat iedereen echt alles gaat geven.” Gas erop en alle remmen los dus. Ze wil weer wegrijden, „maar waar zit toch die handrem?”

Beer

De beer is er dit jaar weer

Op vrijdag barst het feest al los voor de 15.000 campinggasten, op zaterdag en zondag gaat het dak eraf voor iedereen. En iedereen, dat zijn 55.000 party animals op de zaterdag (uitverkocht) en op de zondag (er zijn nog tickets). Van hardstyle tot trance en hip hop, van Ran-D tot Sven Väth en Broederliefde, de line-up is op beide dagen voor alle muziekliefhebbers eentje om over naar huis te appen, mocht je daar zin in hebben. Ook de grote festivalbeer is dit jaar weer van de partij. Vorig jaar moest-ie binnen blijven vanwege het slechte weer, dit jaar vind je hem weer op een centrale plek. Maar wel met dranghekken eromheen, de beer is niet geïmpregneerd.


11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

Beeld van een eerdere overstroming in Brazilië. / Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

Al zeker elf mensen zijn sinds donderdag in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais door noodweer om het leven gekomen. Sinds een paar dagen regent het daar hevig en de stad Belo Horizonte is zelfs al geteisterd door aardverschuivingen. 

Zestien mensen worden volgens de brandweer nog vermist en ongeveer 2500 mensen zijn ontheemd geraakt.

Overstromingen


Automobilisten zetten stomdronken bestuurster aan kant van de weg

Automobilisten zetten stomdronken bestuurster aan kant van de weg

De vrouw had bijna acht keer meer gedronken dan is toegestaan. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De politie heeft zaterdagmiddag een vrouw uit Rijsbergen op de snelweg A16 bij Dordrecht aangehouden omdat ze stomdronken achter het stuur zat. De vrouw had bijna acht keer meer gedronken dan is toegestaan.

De 53-jarige vrouw slingerde over de weg en had meerdere rijstroken nodig. Een paar andere automobilisten hebben haar al rijdend naar de vluchtstrook begeleid en tot stoppen gedwongen.

Toen de politie ter plaatse was, bleek dat de vrouw een alcoholpromillage van 3,9 (1720 Ug/l) in haar bloed had. Dat is veel te veel, want bestuurders mogen maximaal 0,5 promille (220 Ug/l) alcohol in hun bloed hebben.


Dierenasiel zoekt dringend baasje voor 'stoutste kat ter wereld'

Dierenasiel zoekt dringend baasje voor 'stoutste kat ter wereld'

„De dierenarts is het ermee eens... ze is gewoon rotkat." / Facebook Mitchel County Animal Rescue

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een Amerikaans dierenasiel doet uit pure wanhoop een oproep om een baasje te vinden voor naar eigen zeggen „de stoutste kat ter wereld". 

Dierenasiel Mitchell County Animal Rescue in North Carolina heeft woensdag de oproep op Facebook gedeeld.

Rotkat


Producer Carpool Karaoke: 'James Corden rijdt wél zelf'

Producer Carpool Karaoke: 'James Corden rijdt wél zelf'

Een producer van de show doet een boekje open en reageert op alle heisa. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Toen afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat James Corden niet zelf rijdt tijdens zijn populaire Carpool Karaoke, ontplofte het internet. Een producer van de show doet nu een boekje open en reageert op alle heisa. 

Op een video die een fan op Twitter deelde, is te zien dat de auto van James Corden tijdens de opnames van het populaire onderdeel van The Late Late Show op extra wielen staat en voortgetrokken wordt door een vrachtwagen.

Leugen


Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel
Likeability of3

Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Chinese president Xi Jinping waarschuwt dat de verspreiding van het dodelijke coronavirus „versnelt".

China wordt volgens hem geconfronteerd met een „ernstige situatie". Dat meldden staatsmedia zaterdag. Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met coronavirus, ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Singapore en Japan. Er zijn al 41 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Evenementen geannuleerd


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Honderden demonstranten op de Dam tegen 5G

Honderden demonstranten op de Dam tegen 5G

De deelnemers zijn bang dat dit tot allerlei gezondheidsproblemen gaat leiden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:19

Honderden mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders zijn bang voor de straling van antennes die er voor het netwerk bij zullen komen.

Deze straling zou niet goed zijn voor mensen en het milieu.

Wereldwijd


Tiener (16) slingert over snelweg met lachgas in auto
Likeability of3

Tiener (16) slingert over snelweg met lachgas in auto

Er lagen in de auto dertien lachgasflessen. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:54

Een 16-jarige jongen uit Almere heeft in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere bekeuringen gekregen. De tiener reed zonder rijbewijs en mogelijk onder invloed van lachgas over de snelweg.

Dat schrijft de Landelijke Eenheid Noordwest van de politie op Facebook.

Lachgasflessen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in

UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in

De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken. / Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:19

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwden eerder voor de gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12. Inmiddels komt het UMCG hier op terug.

De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken.

Onrust


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Steeds meer vraag naar mondkapjes op Schiphol vanwege coronavirus

Steeds meer vraag naar mondkapjes op Schiphol vanwege coronavirus

De kapjes worden vooral preventief aangeschaft. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:29

Er is steeds meer vraag naar mondkapjes bij de apotheken op Schiphol vanwege het coronavirus. Volgens een medewerkster van de Boots apotheek op de luchthaven is de verkoop van de kapjes flink toegenomen.

„Je merkt wel dat mensen bang zijn", zegt ze. „De kapjes worden vooral preventief aangeschaft. Normaal zijn er ook wel zeven verschillende soorten mondkapjes te bestellen, maar nu kunnen we nog maar één soort krijgen. Er is ook meer vraag naar desinfecterende gel." Ook bij de apotheek van KLM Health Services is meer vraag naar mondkapjes.

Naast Aziatische mensen komen ook steeds meer crews van luchtvaartmaatschappijen langs voor de kapjes. Op Schiphol zijn geen maatregelen genomen vanwege het coronavirus. De KLAM geeft de reizigers wel het advies goed op hun hygiëne te letten en goed de handen te wassen.


Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland.
Likeability of5

Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland

Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:45

De Nederlandse bestuurders van vijf auto's hebben in Zuid-Duitsland voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd door met hoge snelheden over een snelweg en door een stad te scheuren. 

De vijf mannen reden met opvallende gesponsorde bolides, negeerden een rood licht en gooiden een rookbom uit de auto, melden Duitse media. De Duitse politie kon de racende Nederlanders in Weilheim tot stoppen dwingen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren.

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:00

Er heerst chaos in China. Door de uitbraak van het coronavirus worden onderbemande ziekenhuizen overspoeld met mensen en liggen er bewusteloze mensen op straat. Ook is er een groot tekort aan beschermende pakken.

Ziekenhuizen in Wuhan, de grootste besmettingshaard, zouden de toestroom van patiënten niet meer aankunnen. Er zijn niet genoeg bedden om alle mensen op te kunnen vangen en er is een groot tekort aan doktoren en ander medisch personeel.

Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met het coronavirus. Daarnaast zijn er al 41 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Ook het personeel dat in de ziekenhuizen werkt, loopt gevaar. Infectieziektenspecialist Jiang Jijun overleed aan een hartstilstand tijdens het verzorgen van de patiënten en een zwangere verpleegster kreeg het virus.


Film Bad Boys for Life trekt volle zalen.

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:45

De nieuwe actiefilm Bad Boys for Life blijft het onverminderd goed doen in de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in de actiereeks met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen trok in twee dagen tijd al meer dan 66.000 bezoekers.

De film staat daarmee boven aan de lijst met best bekeken titels van dit moment. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

Het is het eerste deel in dertien jaar tijd in de reeks. De film werd geregisseerd door het Belgische dertigersduo Bilall Fallah en Adil El Arbi, die doorbraken met de rauwe dramafilms Black en Patser (waarin Ali B een bijrol speelde). Actieproducent Jerry Bruckheimer vroeg het tweetal daarna Bad Boys III te maken.


Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg.

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:05

Voor veel mensen is dit hun grootste angst; je ligt op de operatietafel op het punt om onder zeil gebracht te worden en de chirurg die de operatie uitvoert, leest in plaats van jouw naam de naam van een andere patiënt voor. Het overkwam Henk Hesen (53).

Hesen lag op de operatietafel van een ziekenhuis in Arnhem toen men erachter kwam dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Hij had een afspraak voor een dotterbehandeling.

Eenmaal op de operatietafel werd hij steeds aangesproken als 'meneer Poort'. Toen de arts ook nog vroeg hoe het hem na zijn hartoperatie was vergaan, besloot Hesen de benen te nemen. Hij had namelijk nog nooit een hartoperatie gehad.


Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië.

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Het coronavirus is nu ook voor het eerst vastgesteld in Australië, Maleisië en Frankrijk. 

Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, draagt het virus bij zich. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

Het coronavirus brak uit in China en heeft aan zeker 41 mensen het leven gekost. In China hebben 1287 mensen het virus. Zaterdag werd bekend dat ook een dokter uit Wuhan aan de gevolgen van het virus is overleden.


Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije.

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

In het zuidoosten van Turkije zijn vrijdag mensen om het leven gekomen doordat het gebied werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8.

Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig, meldt de rampenbestrijdingsdienst. Er zijn zeker 920 mensen gewond geraakt.

Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.


Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer.

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat geven steeds vaker boetes voor wangedrag in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat voor De Telegraaf verzamelde.

De zogenoemde snelwegboa’s schreven het afgelopen jaar een recordaantal van 3447 boetes uit voor zaken als het negeren van een rood kruis, oneigenlijk stilstaan of rijden op de vluchtstrook.

„Het aantal bekeuringen dat onze collega’s uitschreven is daarmee verdubbeld. Dat betekent dat het gedrag van weggebruikers er niet beter op is geworden", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.


Instagrammer laat zien hoe influencers content maken

Het perfecte kiekje schiet je niet zomaar / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

De meest mooie foto's worden ons dagelijks op Instagram voorgeschoteld. Maar net als bij een professionele fotoshoot, is het soms knap lastig om het perfecte kiekje te schieten.

Tank Sinatra vond het daarom tijd om de consument eens een kijkje achter de schermen te geven. Op 10 januari lanceerde hij een Instagram-account waarop te zien is hoe mensen zich laten filmen en fotograferen.

De meest opvallende dingen komen voorbij. Mensen die fanatiek aan het dansen zijn zonder muziek, dieren in de spotlights en er wordt op heel wat objecten geklommen voor de beste hoek.


Likeability of5

Wetenschappers ontdekken wandelende haai

We kennen haaien vooral in deze variant / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Haaien hebben niet bepaald een goede reputatie. We denken al snel aan de Jaws-films of brute aanvallen. Maar sommige haaien zijn zo slecht nog niet.

Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe haai ontdekt, en wel eentje die graag een wandeling maakt. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes. Wetenschappers vonden de nieuwe soort en presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research.

Hele oude dieren


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar