In het nieuws

Extra bomen, banken en opblaasbeesten op Mysteryland

Rondje opbouw, samen met festivaldirecteur Carina . Een mooie traditie inmiddels en dit jaar gingen we extra hard op haar 'ramgator'.

Foto van 'Iris Hermans'

22 AUG 2019

Metro’s Iris ging weer vol gas met festivaldirecteur Carina over het terrein van Mysteryland, dat voor velen het closing festival van de zomer betekent. Extra bomen en 1000 opblaasbeesten zijn besteld. „Álles voor onze party animals.”

Rondje opbouw

We hebben een echte ramgator dit jaar, ik kan nu serieus hard. Kom!” Carina Kornfeind is festivaldirecteur van ID&T’s grootste event en voor het derde jaar op rij doen we een rondje opbouw. Nummer 21 prijkt op de voorkant van de stoere groene terreinwagen die eigenlijk maar 10 km/u mag, zo staat op het A4’tje ’gatorregels’ dat op de voorklep is geplakt. Carina trapt het gas in met haar Dr. Marten, kijkt geroutineerd over haar schouder en geeft een ruk aan het stuur. In haar vrije hand een bekertje hete koffie, waarvan wonderbaarlijk geen druppel verloren gaat tijdens haar achterwaartse rijmanoeuvres. „Deze gator rijdt op benzine en kan wel 80 kilometer per uur.” Haar ogen twinkelen. „Maar waar zit toch die handrem?”

Mainstage-record

Gevaarlijk klusje op Mainstage, die dit jaar de hoogste en grootste ooit is

Bij Mainstage, waar ’s werelds grootste EDM-dj’s acte de présence geven, zijn ze net bezig met ’een heel gevaarlijk klusje’. Het enorme, zware voorframe moet zo’n 37 meter de lucht in om daar te worden vastgemaakt. De adem wordt ingehouden, het kleinste zuchtje wind kan al desastreuze gevolgen hebben. Toch weten de bouwers bijna 100 procent zeker dat ze safe zitten, vanaf de eerste minuut opbouw is er contact ’met de allerbeste meteorologen’, „die kunnen ons heel nauwkeurig het weer voorspellen.”

Ze hebben een Mainstage-record dit jaar, het grootste ooit. „Je wilt er toch elk jaar een schepje bovenop doen”, beaamt de in Oostenrijk geboren festivaldirecteur. Nog een extra meter stage, nog meer CO2-kanonnen, een kilo vuurwerk erbij... „Mensen verwachten dat ook wel van ons, het mag in elk geval nooit minder worden.” Ook artiesten hebben zo hun eigen eisenpakket. „Martin Garrix sluit af op zondag en hij wil lasers, dus krijgt hij lasers. Prijzig, maar serieus mooi.”

Eureka

Denise en Piet van gemeente Haarlemmermeer, met wie er elk jaar weer een goede verstandhouding is, checken of alles veilig is.

Een trilling trekt door de gator. Momentje, hoor, excuseert ze zich en stopt even („maar waar zit toch die handrem?”). Haar telefoon gaat deze dagen zo’n honderd keer per dag. ’De gastenlijst is écht vol zaterdag’ wordt gevolgd door ’wil je een backstagetentje bij de Technostage opzetten?’ en ’de bomen mogen naar het stuk vlak voor Mainstage’. Dat laatste bedacht ze de nacht ervoor, toen ze wakker schrok uit een VIP-deck-nachtmerrie, „ik realiseerde me ineens dat er een heel kaal stuk tussen Main en VIP was.” Het Eureka-moment in het nabijgelegen Marriott, waar de hele crew deze nachten logeert, voltrok zich tien minuten later. „We bestellen gewoon acht bomen, dat breekt het wel.”

Eureka! Gewoon wat boompjes erbij.

Bamboeën

Zo’n 800 man is deze dagen van ’s ochtends vroeg tot laat aan het werk en het terrein dat 30 hectare telt, is een dorpje op zich. De één fietst voorbij, een ander claxonneert vanuit z’n kraanwagen, waarna Carina terug toetert („Hé Dave, alles goed?”), weer een ander vervoert zich op een scooter. „Het lijkt misschien een zooitje, maar we zijn net een mierenhoop, iedereen heeft z’n eigen taak.” Waardoor ook nieuwe werkwoorden ontstaan: zo houdt site-manager Kris zich onder meer bezig met het bamboeën van de hekken, „dan zien ze er wat gezelliger uit.”

Site-manager Kris is nogal goed met bamboe en hekken

Carina kijkt naar een stage en knijpt haar ogen even samen. „Dat steekt net kak uit”, concludeert ze -„ik ben zo’n mierenneuker”- en wijst naar een houten balk die boven het hek uit komt, „gooi er maar een legernet over heen, dat camoufleert het wel.”

Elbert

Er wordt getoeterd. „Betrapt boef! Ik zag jou over het gras rijden, en dat mag niet, hè?” Een mannenstem met onvervalst Amsterdams accent buldert over het geronk van z’n gator heen naar haar. Een grijns op z’n gezicht, twee oplettende ogen. „Dat is Elbert”, fluistert Carina, „soort van terreinpolitie, hij houdt alles goed in de gaten, echt een classic.”

'Elbert is echt een classic'

We scheuren verder. Van de altijd imposante Q-dance stage (hardstyle) tot de nieuwe drum-’n-bass stage en The Dome (house/techhouse), ook deze 26ste editie, of 22 plus vier „ik houd van dubbele getallen” is weer veelbelovend. En gelukkig met heel goed weer voorspeld. Een verademing na de extreme hagel die vorig jaar op zaterdagavond met bakken uit de hemel viel.

Banken zijn belangrijk

Banken zijn belangrijk

„De stoffen zijn voor bij de backstages, de leren kunnen het publiek in”, instrueert ze een groep vrijwilligers slash creatieve studenten over de banken. Snuffelmug Kringloop heeft net nog een nieuwe lading tweedehandsbanken afgeleverd en bij de lading uit de ID&T-opslag gestald. In hun opslag (’de bunker’) wordt een allerhande aan festivalmeubilair en feestattributen door de jaren heen bewaard. Het is elk jaar ongeveer 50/50 van nieuwe en al eerder gebruikte spullen en een doorgezomerde feestganger zal bijvoorbeeld de houten kermispaarden van Sensation 2003 herkennen. Nu sieren ze de camping, zij het met een gebroken been en wat krassen hier en daar. „Die arme paardjes...”

'Hallo Party Animals...'

'Hallo vriendjes...'

Op de camping komt net een lading festivalcaravans aan, die eruit zien alsof Bassie en Adriaan er elk moment uit kunnen komen rollen en collega Marjorie en team camping zijn druk in de weer om de camping zo mooi en leuk mogelijk te maken. Er is dit jaar zelfs een wellness, „en we hebben net nog even 1000 inflatables besteld.” Strandballen, flamingo’s en zebra’s, licht ze toe, „Speciaal voor onze party animals. We moeten nog wel wat doen met dat mooie weer, hoor”, zegt ze tegen Carina. „Waterpistolen ofzo, of heel veel waterballonnen...”

Alle remmen los

Een rondje opbouw en je krijgt meteen zin om je persoonlijke record van 44.967 stappen (inclusief danspassen) komend weekend te verbreken. Zelf heeft festivaldirecteur Carina ook volop zin, maar het allerbelangrijkste is toch wel dat ‘hun Party Animals’ weer de tijd van hun zomer hebben. „Ik hoop dat het echt zo’n sfeer wordt waarin iedereen nog één keer helemaal los gaat. We zijn toch voor velen het closing festival van de zomer, dus ik denk dat iedereen echt alles gaat geven.” Gas erop en alle remmen los dus. Ze wil weer wegrijden, „maar waar zit toch die handrem?”

Beer

De beer is er dit jaar weer

Op vrijdag barst het feest al los voor de 15.000 campinggasten, op zaterdag en zondag gaat het dak eraf voor iedereen. En iedereen, dat zijn 55.000 party animals op de zaterdag (uitverkocht) en op de zondag (er zijn nog tickets). Van hardstyle tot trance en hip hop, van Ran-D tot Sven Väth en Broederliefde, de line-up is op beide dagen voor alle muziekliefhebbers eentje om over naar huis te appen, mocht je daar zin in hebben. Ook de grote festivalbeer is dit jaar weer van de partij. Vorig jaar moest-ie binnen blijven vanwege het slechte weer, dit jaar vind je hem weer op een centrale plek. Maar wel met dranghekken eromheen, de beer is niet geïmpregneerd.


Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

36 MIN

Jan Smit had het even flink gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. PrinsjesMarkt, pas en koop een hoed

Plein - 12:00-18:00 uur


App opent boekenwereld ook voor dove kinderen
Likeability of5

Kim Feenstra en Jim Bakkum zetten zich in voor dove kinderen

Vlnr Bettie, Jim Bakkum, Kim Feenstra, vader Peter, Douwe en moeder Judith. / Elisa Smook

In samenwerking met Huawei

10 SEP 2019

Dat kinderen leren lezen is voor de meesten volkomen vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor de 32 miljoen dove kinderen in de wereld.

Zij krijgen geen klanken mee en horen hun moeder bijvoorbeeld niet met de buurvrouw kletsen. Leren lezen is voor hen daarom een moeilijk verhaal. StorySign maakt lezen voor dove en zeer slechthorende kids veel gemakkelijker. Deze gratis app verandert een boek op je mobieltje in gebarentaal.

Première korte film


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:17

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo zijn zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:02

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief


Vrouw 'flitst' auto's met föhn als snelheidsmeter

Baumgartner met de föhn naast de weg / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:05

Helemaal gek werd ze ervan: de auto's die véél te hard door haar straat reden. Daarom nam de Amerikaanse Patti Baumgartner het heft in eigen handen. 

Nee, ze begon niet met het strooien van spijkers op de straat. Haar methode was een stuk effectiever. Ze zit nu al een kleine maand aan de rand van de weg met haar föhn in de hand. In de hoop dat de automobilisten denken dat het een zogenoemde 'speed gun' is en zachter gaan rijden.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:53

Burgemeester Joerie Minses van gemeente Alphen-Chaam is diep geschokt door de brand in Strijbeek. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen daar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven. 

„Ik leef intens mee en heb mij gedurende de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen ter plaatse. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers", aldus Minses.

Logeerpartijtje


Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:33

Wat doe je als je tegenover een grizzlybeer komt te staan? Wegrennen, op de grond gaan liggen en doen alsof je dood bent of stenen gooien en het dier uitdagen. Precies. Dat laatste. 

Dat is precies wat een 35-jarige Canadees moet hebben gedacht. In 2015 klom hij, zonder shirt, uit zijn auto en begon hij te schreeuwen naar een jonge grizzlybeer. Vervolgens nam hij een bokshouding aan en haalde hij uit naar het dier. Ook zou hij met stenen hebben gegooid. De beer was echter niet gediend van het potentiële gevecht en vluchtte de bosjes in.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Canadees, schrijft het lokale Rocky Mountains OutlookHij wordt beschuldigd van het lastigvallen van dieren in het Banff National Park, waar het voorval plaatsvond.


Welke spinnen zitten verstopt in je huis

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

De kruisspin / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 10:59

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.


Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:47

De omstreden documentaire over Michael Jackson, Leaving Neverland, heeft zaterdag een Creative Arts Emmy gewonnen. Een Emmy is een prestigieuze prijs voor televisieprogramma's. 

De documentaire laat twee vermeende misbruikslachtoffers van de zanger aan het woord. De familie van Michael Jackson heeft lang geprobeerd het uitzenden tegen te houden, maar tevergeefs. Volgens de nabestaanden was de documentaire gebaseerd op valse beschuldigingen en hadden de vermeende slachtoffers een financieel motief om te liegen.

Belangrijkste prijs


Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

In de nacht van 14 op 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee jongetjes van nog geen tien jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


Kinderen straffen met een 'time-out' schaadt hun ontwikkeling niet

Zij vertoont op latere leeftijd niet meer angstig en agressief gedrag /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De discussie over hoe je kinderen moet opvoeden is misschien wel een van de alleroudste die we onderling voeren en het nooit over eens worden.

Toch is er ook duidelijkheid. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waar 1400 gezinnen en hun opvoedmethodes onder de loep werden genomen, blijkt dat een ongehoorzaam kind in de hoek zetten of een time-out-straf geven geen negatieve consequenties heeft voor zijn ontwikkeling.

Ook in de jaren '50 werd de straf al uitgedeeld /Getty Images


Likeability of5

Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De politie zette waterkanonnen en traangas in /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen 'gillets jaunes'-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP


like
user_1bfec9ccaef85e015d34abc5a381c8472c2d9640_avatar

BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Een van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht /ANP, Tim van Dijk

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama's geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk


Likeability of3

Halsema vindt aanwezigheid revolver in ambtswoning geen publieke zaak

De aanhouding van de zoon van Halsema blijft de gemoederen bezighouden /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mijn huis is geen publieke plek", benadrukte burgemeester Femke Halsema zaterdagmiddag tegen een cameraploeg van de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens oppositiepartijen in de Amsterdamse raad zou de aanwezigheid van een onklaar gemaakt revolver in de ambtswoning de zaak van het privé naar het publieke domein hebben verplaatst. Ze ging zaterdag in op de vragen die FvD, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en DENK hadden ingediend de kwestie.

Ambtswoning of privé-woning?


dislike
user_31c4a1ee7ff84917a49a895aa38e00f357274077_avatar

Likeability of5

Werknemer meldt zich 14 dagen ziek wegens zieke hond

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In België is een werknemer veertien dagen afwezig geweest. Niet hijzelf, maar zijn trouwe viervoeter kampte met een griep. De directeur van werknemersorganisatie Voka dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, toen een bedrijfsleider het verzuimbriefje onder zijn neus schoof. 

„Dat mijn neefje zegt dat de hond zijn huiswerk heeft opgegeten, tot daar. Maar dat een werknemer 14 dagen thuis blijft omdat zijn hond ziek is? Wat gaan we nog allemaal meemaken?," zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Ontslag verwachten


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar