Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 aug 2019 / 06:40 uur

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude

Deze gegevens gaan moeiteloos van hand tot hand. Zo wordt in een mail aan een verkoopbedrijf geschreven, bij een bestand met 10.000 adressen: „Als bijlage de adressen die ik ongeveer drie jaar geleden heb verkregen. (..) Veel klanten zijn boven de 60 jaar, het bestand heeft enkel vaste nummers." Opvallend genoeg staan ook de geboortedata en burgerservicenummers van deze mensen in het bestand.

Het op deze manier uitwisselen van zulke gevoelige gegevens mag niet. Zo kunnen mensen op allerlei manieren energiecontracten aangesmeerd krijgen en kan er zelfs identiteitsfraude gepleegd worden met de gegevens die energieverkopers doorverkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit
Sluiten