Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 aug 2019 / 18:04 uur

Duizenden mensen in Hongkong staken maandag

Duizenden inwoners van Hongkong zullen maandag het werk neerleggen. Het is de negende week dat inwoners van de stad protesteren tegen de regering.

De staking is bedoeld om „de sterke ontevredenheid van de burgers van Hongkong over het politieke onrecht tot uitdrukking te brengen", aldus een verklaring zondag van een alliantie van activisten die tot de actie heeft opgeroepen.

Veel sectoren staken

Minstens 14.000 mensen uit twintig sectoren willen deelnemen aan de staking in de speciale administratieve zone van China, meldde de Hongkongse krant South China Morning Post. Werknemers uit de transportsector, maatschappelijk werk, de financiële sector en luchtvaartmaatschappijen gaan maandag in staking en nemen deel aan protestacties in acht districten van de stad. Veel cafés en winkels zijn ook dicht.

Politieke autonomie

Hongkong is onderdeel van China, maar er gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Samen met Macau is Hongkong en ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’. Beide gebieden hebben recht op een eigen economisch systeem en politieke autonomie. Voor Hongkong geldt dit in elk geval tot 2047. China probeert onder de afspraken uit te komen door kleine wijzigingen voor te stellen die aanleiding geven tot protesten.

Onrust

De acties begonnen met protesten tegen een wetsvoorstel om verdachte criminelen uit te leveren aan China. Het ongenoegen is nu gericht tegen het politiegeweld van de afgelopen maanden en de invloed van de Volksrepubliek.

Ook zondag was het weer onrustig in de metropool. De heftigste botsingen vonden plaats in Causeway Bay, een wijk die bekendstaat om zijn luxueuze modewinkels. Duizenden betogers blokkeerden de straten en wierpen blokkades op. De politie antwoordde met traangas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen in Hongkong staken maandag
Sluiten