Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 aug 2019 / 07:45 uur

Donorkind eist via rechter identiteit van donorvader

Een 21-jarige vrouw uit Gelderland wil via een gang naar de rechter de identiteit achterhalen van haar donorvader. Dat heeft haar advocaat woensdag bevestigd na berichtgeving in De Volkskrant en het AD.

De vrouw eist dat het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem bekendmaakt wie er schuil gaat achter donor ‘K34’, maar daaraan wil het ziekenhuis niet meewerken.

B-donor

De vrouw is er altijd vanuit gegaan dat zij contact kon opnemen met haar vader, omdat hij zich bij het ziekenhuis had laten registreren als zogeheten B-donor. Bij deze status kan een kind later meer informatie over hem verkrijgen. Maar toen de vrouw in 2017 over hem contact opnam met het ziekenhuis, bleek dat hij alsnog voor anonimiteit had gekozen.

Die status kon hij wijzigen door de inwerkingtreding van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (WDKB) in 2004. Maar de wensouders en nazaten werden hiervan niet op de hoogte gebracht.

Schadevergoeding

De advocaat eist namens haar alsnog nakoming van de oorspronkelijke overeenkomst en een schadevergoeding van het ziekenhuis voor gebrekkige voorlichting en nazorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donorkind eist via rechter identiteit van donorvader
Sluiten