Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Donatiewebsite gehackt, tienduizenden euro’s weg

Een van de grootste Nederlandse donatiewebsites, Dream or Donate, is zonder waarschuwing offline gegaan, ook de Facebookpagina is niet meer toegankelijk. Onder gebruikers is grote onrust ontstaan, zij vrezen dat ze het opgehaalde geld kwijt zijn. Het gaat om tienduizenden euro’s, meldt RTL Nieuws.

Op de website, dat lijkt op het platform Kickstarter, wordt vooral geld ingezameld voor medische kwesties.

Gehackt

Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt tegen RTL Nieuws dat de website offline is gegaan omdat er maanden geleden een hack plaatsvond. Door die hack zouden de tellers die bedragen van honderden crowdfundingacties niet meer kloppen. Ten tijde van de hack liepen er nog honderden acties.

Omdat de bedragen niet klopten, heeft Mastenbroek meer geld overgemaakt naar de mensen achter de crowdfundingacties dan dat ze daadwerkelijk hadden opgehaald. Als gevolg had hij geen geld meer over om de andere lopende acties uit de betalen. Hij besloot toen de website offline te halen.

Politie niet ingeschakeld

Gebruikers waren echter niet op de hoogte van de hack. Daarnaast werd de politie niet ingeschakeld, want dat zou volgens de eigenaar „geen zin" hebben gehad. Dit verhaal wekt argwaan bij initiatiefnemers van donatie-acties.

Mastenbroek zegt dat hij niemand heeft willen oplichten. „Ik ga nu mijn huis verkopen en hoop daarmee donaties uit te betalen. Ik snap dat mensen denken dat ik een oplichter ben, maar ik heb mensen alleen willen helpen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.