Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Dierenorganisaties willen stop ‘zwientie tikken’

Vijf dierenbelangenorganisaties roepen de gemeente Steenwijkerland op het zogenoemde zwientie tikken op het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold zaterdag niet door te laten gaan. Volgens de organisaties is het zwientie tikken, waarbij deelnemers geblinddoekt door een modderpoel lopen om vervolgens een varken proberen aan te raken, een onrespectvolle manier om met dieren om te gaan.

Verspreiding van dierziektes

Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben het college van Steenwijkerland vorige week in een brief verzocht vanwege het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes het evenement te verbieden. Ook hebben ze de organisatie van het muziekfestival opgeroepen in gesprek te gaan om zo tot een diervriendelijk alternatief te komen.

Aan de optredende bands is gevraagd om op te komen voor de varkens en zich naar de organisatie uit te spreken tegen deze vorm van vermaak.

Dierenorganisaties willen stop zwientie tikken
Foto: Vincent Jannink / ANP

Niet van deze tijd

„Dit misbruik van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd", aldus een woordvoerder van de dierenbelangenorganisaties. „Anno 2019 hebben we een Wet dieren waarin de wezenlijke waarde van het dier wordt erkend en dieren niet zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast mogen worden. Hiermee wordt in dit evenement geen rekening gehouden en ook worden de dieren zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast door hen geheel onnodig angst en stress te bezorgen."

Naar de rechter

De gemeente Steenwijkerland zegt dat ze brief heeft ontvangen, dat het bezwaar volgens de gebruikelijke weg wordt afgehandeld en dat dat enige tijd in beslag zal nemen. Als de dierenorganisaties dat niet willen, kunnen ze naar de rechter stappen. De organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival was niet bereikbaar voor commentaar.

Inmiddels hebben een kleine zestig belangstellenden zich voor het zwientie tikken aangemeld, zo is te lezen op de website van het festival.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.