Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 aug 2019 / 18:01 uur

Dakconstructie AZ was al verzwakt, wind te sterk

Toen het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar, het stadion van voetbalclub AZ, op 10 augustus instortte, kwam dat deels omdat de constructie van het dak al verzwakt was. Omdat de harde wind het dak ook nog eens naar beneden drukte, stortte de constructie uiteindelijk in. Ook waren lasverbindingen in de draagconstructie te dun en was de constructie door eerdere stormen al verzwakt.

Dit stelde Erik Middelkoop van Royal Haskoning DHV vrijdagmiddag. Het bedrijf onderzocht waarom het stadiondak deels instortte en presenteerde in het AFAS Stadion de voorlopige bevindingen. Volgens hem is bij het ontwerp, de doorberekening en de productie van de staalconstructie „heel veel misgegaan".

‘Tekortkomingen stapelen op’

Volgens Middelkoop hebben de technische tekortkomingen elkaar versterkt. „Je kunt niet één oorzaak aanwijzen. Het stapelt zich op." Wel staat volgens hem vast dat de lasverbindingen „de zwakste schakel" waren in de staalconstructie. Pas in de definitieve onderzoeksrapportage, die in het eerste kwartaal van 2020 klaar is, wordt mogelijk duidelijk welke factoren de meeste invloed hebben gehad.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ zei dat is besloten het volledige dak van het stadion te vervangen. Daarbij wil de club ook andere verbeteringen aan het stadion aanbrengen. Daarnaast wordt gekeken naar het vergroten van de capaciteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dakconstructie AZ was al verzwakt, wind te sterk
Sluiten