Metro
Metro Nieuws 15 aug 2019 / 12:04 uur

Breedlipneushoorntje geboren in Burgers’ Zoo

Donderdag is in Burgers’ Zoo een breedlipneushoorntje geboren. Het mannetje maakt een gezonde indruk, meldt de Arnhemse dierentuin. Sinds 2002 heeft het park succes met de neushoornfok: er zagen al negen breedlipneushoorntjes het levenslicht.

Meest sociaal

In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger. Lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar. Verder kampen vrouwtjes regelmatig met cystevorming in de geslachtsorganen.

Van de vijf neushoornsoorten die tegenwoordig nog voorkomen, is de breedlipneushoorn het meest sociaal. De andere vier soorten leven hoofdzakelijk solitair: de dieren zoeken elkaar alleen op in de paartijd.

Achter de schermen

Bij breedlipneushoorns komen kleine groepjes van volwassen vrouwen met hun jongen voor. In de regel zijn die vrouwen dan wel nauw aan elkaar verwant. Mannen leven solitair en bakenen hun territorium af door mesthopen als geurvlaggen langs de grenzen te deponeren.

Moeder en zoon verblijven voorlopig nog achter de schermen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Breedlipneushoorntje geboren in Burgers’ Zoo
Sluiten