Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Brandweermannen komen om door brand in België

Twee brandweermannen, twee jonge vaders, zijn zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een grote brand in het Belgische Beringen. Dat meldt de brandweer van de regio Zuid-West Limburg. Een brandweerman raakte zwaargewond, drie anderen zijn in het ziekenhuis behandeld voor rookvergiftiging.

Twee collega’s vermist

De brand brak uit in een leegstaand gebouw. „Terwijl de ploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan. Onmiddellijk werd het sein gegeven zich zo snel mogelijk terug te trekken. Een aantal collega’s heeft zich niet tijdig in veiligheid kunnen brengen", vertelt commandant Bert Swijsen.

De hulpverleners trokken zich terug uit angst voor een ‘flashover’. Daarbij vliegt rookgas plotseling in brand en kan de temperatuur oplopen tot 600 graden.

„Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in. Bij de evacuatie bleek dat er twee collega’s vermist waren. Tijdens de zoekactie die daarop volgde werden de twee vermiste brandweermannen dood teruggevonden."

‘Zwarte dag’

De burgemeester van Heusden-Zolder, waar de brandweermannen werkten, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat het brandweerkorps ‘twee goede gasten, twee papa’s’ is verloren: „11 augustus 2019 zal altijd een zwarte dag zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.