Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 aug 2019 / 04:59 uur

Botsingen betogers en politie op luchthaven Hongkong

Demonstranten en politie zijn dinsdagavond op de internationale luchthaven van Hongkong met elkaar in botsing gekomen nadat vertrekkende vluchten voor de tweede dag waren verstoord. Het was de eerste keer dat de politie op de luchthaven ingreep sinds de demonstraties daar vijf dagen geleden begonnen.

Toen een gewonde persoon door artsen uit de hoofdterminal was gehaald, braken gevechten uit. Verschillende politievoertuigen werden geblokkeerd door demonstranten, de oproerpolitie trok naar binnen, duwde enkele demonstranten terug en gebruikte soms pepperspray tijdens de verhitte taferelen.

Barricades

Demonstranten barricadeerden ook enkele doorgangen op de luchthaven met bagagekarren en andere objecten. Ze belaagden op het vliegveld meerdere mensen en hielden hen gevangen, onder wie een journalist die voor een Chinees staatsmedium werkt.

De politie zegt te hebben ingegrepen om medische hulp te kunnen verlenen aan een van de mensen die werden vastgehouden, en niet om de betogers uiteen te drijven. Op één moment trok een agent zijn dienstwapen, nadat een betoger zijn wapenstok had afgepakt. Nadat buiten de luchthaven een aantal arrestaties werd verricht, trok de politie zich terug.

‘Ernstig verstoord’

De luchthavenautoriteit van Hongkong zei dat de activiteiten op de luchthaven „ernstig waren verstoord" en dat vertrekkende passagiers niet in staat waren de incheckbalies te bereiken. In de loop van de avond keerde de rust grotendeels terug toen een deel van de demonstranten huiswaarts keerde. Enkele honderden bleven in de nacht op de luchthaven.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar een dieptepunt in zeven maanden tijd. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.

Onrust

Hongkong is onderdeel van China, maar er gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Samen met Macau is Hongkong en ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’. Beide gebieden hebben recht op een eigen economisch systeem en politieke autonomie. Voor Hongkong geldt dit in elk geval tot 2047. China probeert onder de afspraken uit te komen door kleine wijzigingen voor te stellen die aanleiding geven tot protesten.

De acties begonnen met protesten tegen een wetsvoorstel om verdachte criminelen uit te leveren aan China. Het ongenoegen is nu gericht tegen het politiegeweld van de afgelopen maanden en de invloed van de Volksrepubliek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Botsingen betogers en politie op luchthaven Hongkong
Sluiten