Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Bolsonaro stelt voorwaarden voor G7-hulpaanbod

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft voorwaarden gesteld voor de acceptatie van G7-hulp om de verwoestende bosbranden in de Amazone te bestrijden.

„Ten eerste moet Macron de beledigingen tegen mij terugnemen", zei het staatshoofd dinsdag bij het verlaten van zijn woning. „Hij noemde me een leugenaar. En toen heeft hij volgens mijn informatie de soevereiniteit van het Amazonegebied in twijfel getrokken", aldus Bolsonaro.

20 miljoen euro

De G7-landen hadden op de top in het Franse Biarritz besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp aan Brazilië om de bosbranden in de Amazone te helpen bestrijden. De Franse president Emmanuel Macron beschreef de Amazone ook als een gemeenschappelijk goed vanwege het belang ervan voor wereldwijde klimaatbescherming.

„Om Frankrijk, dat de beste bedoelingen heeft, te spreken of iets aan te nemen, moet hij eerst deze opmerkingen terugnemen,” zei Bolsonaro. Eerder had zijn stafchef Onyx Lorenzoni gesuggereerd dat Brazilië de hulp niet zou accepteren. Het geld is misschien beter besteed bij de herbebossing in Europa, zei Lorenzoni voor nieuwssite G1.

Heb ik dat gezegd?

Bolsonaro bevestigde dit niet. „Heb ik dat gezegd?", vroeg hij de journalisten voor zijn woning. „Heb ik gesproken? Heeft Jair Bolsonaro gesproken?"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bolsonaro stelt voorwaarden voor G7-hulpaanbod
Sluiten