Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 aug 2019 / 15:59 uur

Bijna 11.000 kilo afval van stranden geraapt

Bijna 11.000 kilo afval: dat raapten de vrijwilligers die de afgelopen twee weken meededen aan een grote schoonmaakactie van de Nederlandse stranden. 2568 vrijwilligers hielpen mee om de stranden langs de Noordzee afvalvrij te maken.

Rietjes en wegwerpbestek

De actie van Stichting De Noordzee kwam donderdag ten einde, met als resultaat een berg afval van 10.991 kilo. De vrijwilligers gingen de troep te lijf met afvalprikkers en vuilniszakken. Rietjes en wegwerpbestek werden apart ingezameld om zo aandacht te vragen voor de problemen die dit soort plastic afval veroorzaakt. Het is namelijk schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat die het kunnen aanzien voor voedsel. In totaal werden er 4936 rietjes en plastic messen, vorken en lepels opgeraapt.

Bijna 11.000 kilo afval van stranden geraapt
De vrijwilligers gingen de troep te lijf met afvalprikkers en vuilniszakken. /ANP

Noodzaak

Ewout van Galen, die onder anderen achter de opruimactie zit, is blij dat de bijna 11.000 kilo afval niet in zee is terechtgekomen en prijst de vrijwilligers, maar benadrukt ook de noodzaak van de actie. „Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”

Wel was de berg troep iets minder groot van vorig jaar. Toen werd er nog 11.163 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald. Met name in Zeeland en op de Waddeneilanden werd er dit jaar veel afval van de strand gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna 11.000 kilo afval van stranden geraapt
Sluiten