Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Bijna 100 misbruikklachten over Jehova’s Vlaanderen

Een week geleden verzamelden 42.000 Jehova’s Getuigen uit heel Europa zich nog in de Jaarbeurs in Utrecht, waar ze een congres bijwoonden: ‘Liefde faalt nooit!’, terwijl er ook steeds meer berichten naar buiten komen over slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap, nu ook in België.

Reclaimed Voices

Ruim negentig mensen in Vlaanderen zijn naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel misbruik door Jehova’s getuigen. Zij hebben zich de afgelopen zes maanden gemeld bij de organisatie Reclaimed Voices, laat voorzitter Pascal Mertens weten aan het ANP. Het Openbaar Ministerie stelde begin dit jaar een onderzoek in na mediaberichten over vermeend misbruik. Eind april werd het hoofdkantoor van de geloofsgemeenschap in Kraainem doorzocht.

Mertens verwacht dat door aandacht in Waalse kranten ook Franstalige slachtoffers zich zullen gaan melden. „In Nederland zitten we rond de 300 slachtoffers, we vrezen dat het in België dezelfde richting op gaat. Er zijn ook mensen die zich direct tot het Informatie- en Adviescentrum inzake de Schadelijke Sektarische Organisaties van het ministerie van Justitie hebben gewend, maar daarvan hebben wij geen cijfers", vertelt Mertens.

In Nederland zijn volgens hem 29.000 mensen lid van de Jehova’s en in België 25.000. „Vrij veel van het gemelde misbruik speelde tien tot vijftien jaar geleden", zegt de voorzitter. „Maar er zijn ook recente zaken, tot meldingen die nu nog spelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.