Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Bendelid Grote Treinroof na 56 jaar ontmaskerd

Bijna was hij er helemaal mee weggekomen, één van de criminelen die in de jaren zestig met anderen een trein beroofde. In de nacht van 8 augustus 1963 maakte de Great Train Robbery-gang 2,6 miljoen Britse ponden buit bij een roofoverval in een trein die van Londen naar Glasgow reed.

Gebrek aan bewijs

Jarenlang was één van de leden onbekend, tot nu. Danny Pembroke blijkt één van de leden van de bende te zijn. Hij was lange tijd taxichauffeur in zuid-Londen. Na de treinroof vertrok hij naar Amerika. Na een paar jaar besloot hij toch weer terug te gaan naar Engeland. Tot zijn dood in 2015 woonde hij in Kent.

Dertien mannen die betrokken waren bij de roof, zijn bekend. Drie mannen werden nooit geïdentificeerd. Dat zijn er inmiddels dus nog maar twee. Hoewel hij zelf nooit heeft toegegeven dat hij deel uitmaakte van de bende, zegt zijn zoon in een nieuwe documentaire dat zijn vader wél betrokken was. In de documentaire is te zien hoe Pembroke ondervraagd wordt, maar door gebrek aan bewijs toch wordt vrijgelaten, weet DailyMail.

Comfortabel leven

Pembroke – een voormalig soldaat die na zijn diensttijd in de criminaliteit terecht kwam – werd ervan verdacht te hebben geholpen met het leeghalen van de trein. De trein werd een brug opgereden en stilgezet, waarna de bende de buit kon uitladen en meenemen. Het leverde Pembroke uiteindelijk 150.000 Britse ponden op. Zijn zoon vertelt in de documentaire dat ze een „comfortabel leven hadden, maar niks extravagants."

De crimineel woonde jarenlang rustig in Kent, werkte als taxichauffeur en was vader van vijf kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.