Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto’s op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.

I found a message in a bottle today. Any friends that are Russian translators out there?

Gepostet von Tyler Ivanoff am Montag, 5. August 2019

Adres in de brief

Met resultaat: al snel wisten Russische sprekers hem te vertellen dat het ging om een groet van een Russische zeeman uit de Koude Oorlog van 20 juni 1969. De brief was verstuurd vanaf de vloot Sulak. In de brief stond ook een adres en een verzoek om de afzender een brief terug te schrijven.

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
De Sulak, waar de Russische brievenschrijver Anatolii Prokofievich Botsanenko de flessenpost vanaf gooide.

De Russische tv-zender Rusland-1 pikte het Facebookbericht op en ontdekte dat de brief was geschreven door de nu 86-jarige Anatolii Prokofievich Botsanenko. Hij was destijds de kapitein van de vloot. De man moest „huilen van geluk” toen hij zijn brief op tv voorbij zag komen. „Ik herkende ‘m meteen door mijn handschrift”, zei hij tegen Rusland-1.

Zelf ook versturen

Ivanoff is geïnspireerd geraakt door wat zijn post heeft teweeggebracht. „Ik ga ongetwijfeld later ook eens met mijn kinderen een brief in een fles versturen", zegt de Amerikaan. „Gewoon zien waar het terecht komt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
Sluiten