Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 aug 2019 / 10:24 uur

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Volgens Sander Janssen en Robert Malewicz, de raadsleden van de onlangs tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder, was de rechtbank vooringenomen. Janssen en Malewicz stellen dat in een verklaring aan het gerechtshof in Amsterdam over de reden dat ze beroep hebben aangetekend tegen het vonnis.

Voor alles veroordeeld

„Uitgangspunt lijkt te zijn geweest dat alles dat de getuigen (zussen) Holleeder naar voren hebben gebracht volledig en juist was en alles dat Holleeder daartegenover heeft gesteld dús leugenachtig, onjuist of niet relevant", schrijven de raadslieden. Ze zeggen dat het „verdrietig is dat zo te moeten constateren, maar dat is hoe het is."

Janssen en Malewicz zeggen de indruk te hebben dat de rechtbank de ‘kennelijk sterke overtuiging’ had dat Holleeder „linksom of rechtsom voor alles moest worden veroordeeld."

Meer dan een burger

In algemene zin stellen de raadslieden dat de rechter zich steeds meer opstelt als gewone burger in plaats van als magistraat die boven de zaken staat. Ze wijzen op de ‘veronderstelling’ dat ‘een rechter meer is dan een burger, beter is dan een burger, beter is dan zichzelf’. In de praktijk zeggen ze echter rechters te zien die „keer op keer alleen maar hard straffen, voorbeelden stellen, leed toevoegen, uithalen, spierballen willen laten zien."

Reageer op artikel:
Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank
Sluiten