Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Actievoerders opgepakt bij NAVO en TNO

In Den Haag zijn zondag op een terrein van de NAVO en TNO, verschillende actievoerders opgepakt. Twee vrouwen en vier mannen zijn zondagochtend vroeg aangehouden. Zij waren over het hek geklommen en op het terrein gekomen, terwijl ze daar niet mochten komen, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

Vernielingen

Volgens een politiewoordvoerder worden rond het middaguur nog eens elf mensen aangehouden die via de achterkant op het dak van TNO zijn geklommen. De elf worden ook verdacht van vernielingen. Wat er precies zou zijn vernield, weet een woordvoerder van de marechaussee niet. Het terrein staat onder toezicht van Defensie.

De arrestanten zouden deel uitmaken van No Border Camp, een groep internationale asielactivisten, meldt deze organisatie zelf. No Border Camp meldt actie te voeren tegen de NAVO en TNO omdat die betrokken zouden zijn bij „het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten."

Vluchtelingen

No Border Camp stelt dat ongeveer tachtig mensen deelnemen aan de actie, de politie Den Haag zegt zo’n twintig tot dertig activisten te tellen voor de hekken van TNO en de NAVO aan de Oude Waalsdorperweg.

„We houden het in de gaten en kijken hoe het gaat", zegt de politiewoordvoerder.

Volgens No Border Camp zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de NAVO ook „een steeds belangrijkere rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen." TNO behoort ondertussen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking, aldus de asielactivisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.