Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Actie in EU tegen mensenhandel: 53 kinderen gevonden

Tijdens een grote actie in vrijwel heel Europa tegen mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen zijn zeventig mensen opgepakt. Ruim tweehonderd potentiële slachtoffers, onder wie 53 kinderen, zijn tijdens de actie aangetroffen. De volwassenen en de kinderen, die gedwongen moesten werken of bedelen of voor seksueel misbruik waren geronseld, zijn in veiligheid.

Actie in dertien landen

De actie, geleid door politiedienst Europol, vond tussen 17 en 23 juni plaats in IJsland, Zwitserland en elf EU-lidstaten, waaronder Nederland. Op vliegvelden, bus- en treinstations, bij veerdiensten en grensovergangen zijn in totaal 127.000 personen, 1100 locaties en bijna 64.000 voertuigen gecontroleerd.

Mensensmokkel

Er werden in totaal 34 mensen opgepakt voor mensensmokkel. Daarnaast werden nog mensen opgepakt die verdacht worden van andere misdrijven, zoals diefstal, het bevorderen van illegale immigratie en het verspreiden van pornografisch materiaal met misbruikte kinderen.

Ook de Nederlandse politie heeft bijgedragen aan deze pan-Europese actie, meldt een politiewoordvoerster. Er zijn geen Nederlanders aangehouden, maar wel een persoon met de Belgische nationaliteit in Nederland. „Deze persoon wordt verdacht van smokkel van twee minderjarigen met als mogelijk doel criminele uitbuiting", vertelt de woordvoerster. „Er is veel informatie verzameld en uitgewisseld en dat kan leiden tot nieuwe onderzoeken, in Nederland of in het buitenland."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.