Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Aanslag Noorse moskee behandeld als terreur

De politie in Noorwegen behandelt de aanval op een moskee in de plaats Baerum zaterdagavond als een „poging tot een terroristische daad". „Uit onderzoek is gebleken dat de dader extreemrechtse opvattingen heeft", aldus een politiewoordvoerder

Ook zou de 20-jarige verdachte vijandig staan tegenover migranten en sympathie hebben voor de Noorse nazi-collaborateur Vidkun Quisling (1887-1945). De verdachte zwijgt echter, dus zijn motief is nog steeds niet compleet duidelijk.

Dader overmeesterd

De Noor was gewapend met twee jachtgeweren en een pistool zaterdagavond de al-Noor-moskee in Baerum binnengegaan. Er waren slechts drie gelovigen aanwezig, maar waarschijnlijk wilde de dader meer bloedvergieten. Een van hen overmeesterde de verdachte, die vervolgens werd gearresteerd. Beide mannen raakten lichtgewond.

Later werd het lichaam van een vrouw gevonden in een huis in Baerum. De politie bevestigde zondag dat het gaat om de zeventienjarige stiefzus van de verdachte.

Christchurch

Volgens berichten in de media had de man eerder de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, geprezen. Daar schoot een rechts-extremist in maart 51 mensen dood.

Na de aanval maakte de Noorse politie bekend dat ze meer agenten rondom andere moskeeën zou inzetten. Er zijn echter geen „concrete bedreigingen", aldus de nationale politieleiding zondag.

Zondag bezocht de Noorse minister-president Erna Solberg leden van de gemeenschap in Baerum, die zich in een hotel hadden verzameld om het Offerfeest te vieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.