Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Aangespoeld bruinvisjong maakt weinig kans

SOS Dolfijn vreest voor leven moederloze bruinvis die aanspoelde en weer terug naar zee werd gebracht.

Hard

Op het strand van Ameland is woensdag een jonge bruinvis aangespoeld. Het dier leefde nog, maar volgens hulporganisatie SOS Dolfijn is het zonder moeder ten dode opgeschreven. Omstanders en lifeguards van de KNRM hebben het dier terug naar de zee gebracht. „Het is goed bedoeld, maar hier gaat het diertje het niet mee redden. De natuur is soms heel hard", vertelt een woordvoerster van SOS Dolfijn.

De bruinvis is ongeveer 70 centimeter lang en waarschijnlijk nog een baby. „Zo jong nog, zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder, zelfs bij het zwemmen, maar zij is nergens gezien."

Het is niet helemaal duidelijk waar het bruinviskalf as we write is. Als het dier weer aanspoelt, is het laten inslapen de beste optie volgens SOS Dolfijn. „Als je het laat liggen, kan het al levend worden aangepikt door vogels.”

De organisatie had voorheen een opvangcentrum waar aangespoelde dieren werden opgelapt, maar dat is gesloten en een nieuwe locatie is nog niet gevonden. Een jong als dit kan sowieso niet worden geholpen. „Een kalf heeft zes tot negen maanden nodig met de moeder om alles te leren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.