Metro
Metro Nieuws 22 aug 2019 / 19:45 uur

1 miljoen euro winnen? Bewijs dat stad niet bestaat

Heb je ooit van de Duitste stad Bielefeld gehoord? Grote kans van niet. Maar de stad bestaat echt. Toch gaat er al 25 jaar lang een complottheorie rond dat de stad niet zou bestaan. Om voor eens en altijd af te rekenen met de mythe dat de stad niet bestaat, looft de gemeente nu een geldprijs uit. Met de hashtag #bielefeldmillion worden mensen aangemoedigd om hun ultieme bewijs op te sturen.

Uit de hand gelopen grap

De geldprijs is niet mis, maarliefst 1 miljoen euro wordt er uitgereikt om te bewijzen dat de rustige stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen niet bestaat. Er wonen zo’n 330.000 mensen. Maar erg bekend is de plaats kennelijk niet. Dat stelde de informaticastudent Achim Held 25 jaar geleden ook vast, toen hij op een studentenfeestje iemand uit Bielefeld tegenkwam. Achim Held had nog nooit van Bielefeld gehoord, niemand anders op het feestje trouwens. „Bielefeld, zoiets bestaat toch niet?", klonk het plots bij de gasten.

Begonnen als grap

Die uitspraak bleef Achim Held door het hoofd spoken. Toen hij even later op de autosnelweg langs de afrit naar Bielefeld passeerde, merkte hij op dat de plaatsnaam doorstreept was, weliswaar wegens wegwerkzaamheden. Het bracht hem op een idee, op internet deelde hij een theorie dat Bielefeld helemaal niet zou bestaan.

Het was bedoeld als een grap om aan te tonen hoe belachelijk complottheorieën zijn, maar met de opkomst van het internet werd de theorie toch opgepikt, tot op de dag van vandaag. Het werd zelfs opgepikt door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In 2012 sprak ze tijdens een speech over een evenement in Bielefeld waar ze aan had deelgenomen. „Als het al bestaat", voegde Merkel er aan toe. „Ik heb toch de indruk dat ik daar ben geweest.

#Bielefeldmillion

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en om de bijzondere verjaardag van de samenzweringstheorie te vieren heeft het stadsbestuur van de mysterieuze plaats een actie verzonnen. Wie het ultieme bewijs kan leveren dat de stad niet bestaat, krijgt 1 miljoen euro als prijs. Mocht je komende tijd niets te doen hebben? Je kan nog tot 4 september mee doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1 miljoen euro winnen? Bewijs dat stad niet bestaat
Sluiten