Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Zweden zet slachtoffer aanslag het land uit

Zweden heeft besloten om de Oekraïense vrouw Irina Zamanova het land uit te zetten. Dat meldt haar advocaat maandag. Zamanova verloor haar rechterbeen tijdens een aanslag in 2017 in Stockholm.

Toerist tijdens aanslag

Irina Zamanova (39) bezocht Zweden als toerist in april 2017 toen de aanslag plaatsvond. Zij en negen anderen raakten gewond, vijf mensen kwamen om het leven. De verwondingen van Zamanova waren zo ernstig dat artsen haar rechter onderbeen moesten amputeren.

De dader van de aanslag is een asielzoeker uit Oezbekistan, die trouw gezworen had aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij had een vrachtwagen gekaapt en reed daarmee door een drukke voetgangersstraat in het centrum van Stockholm. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Tijdelijke verblijfsvergunning

Zamanova kreeg oorspronkelijk een tijdelijke verblijfsvergunning omdat ze getuige was in het proces tegen de aanvaller. Toen die vergunning afliep, vroeg ze om een ​​permanente verblijfsvergunning in Zweden, op grond van medeleven in „buitengewone omstandigheden". Dat verzoek is tot in hoogste instantie afgewezen.

De advocaat zei dat ze onder andere hadden gevraagd te overwegen dat Zamanova niet hetzelfde niveau van gezondheidszorg in Oekraïne zou kunnen krijgen als in Zweden. Hij noemde het „zeer betreurenswaardig" dat Zweden niet voor een vrouw kan zorgen die in een vreselijke situatie terechtkwam, buiten haar schuld. Het besluit betekent dat ze met haar 14-jarige dochter het land binnen vier weken moet verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.