Metro
Metro Nieuws 26 jul 2019 / 09:25 uur

WK Fortnite: bizarre prijzenpot en spannende strijd

Stel je voor: het stadion van New York, waar tweehonderd spelers strijden voor 22.500 man publiek én honderdduizenden kijkers online. De prijs, naast een hoop faam? In totaal zo’n 30 miljoen euro.

Niet zo gek dus dat zo’n 40 miljoen spelers van het wereldbekende spel Fortnite zich in de afgelopen maanden probeerden te kwalificeren voor het WK, dat dit weekend plaatsvindt. Uiteindelijk is de eer aan tweehonderd spelers, waaronder vier Nederlanders.

Vooral tieners doen mee

Dat is best bijzonder, legt gameliefhebber en Fortnite-speler Danny de Ronde uit. „Fortnite is momenteel het populairste spel ter wereld en het wordt vooral gespeeld door tieners. Het is een zogenaamd battle royale-spel: je strijdt tegen elkaar om de meeste kills te halen en als laatste over te blijven. Het gebied waar je speelt, wordt steeds kleiner gemaakt, zodat je niet kunt zien waar je tegenstanders zitten. Dat maakt het spel enorm dynamisch en leuk om naar te kijken.”

Het WK bestaat uit twee rondes: op zaterdag spelen vijftig duo’s (waar de vier Nederlanders voor gekwalificeerd zijn) tegen elkaar, op zondag vindt het solotoernooi plaats, waaraan honderd spelers meedoen. De Ronde: „De 16-jarige Dmitri van de Vrie, ofwel Mitr0, is een Nederlanders speler in de duocompetitie die veel kans maakt. Die zou zomaar eens in de top vijf kunnen eindigen. Omdat er zoveel spelers zijn, is het lang niet zeker dat de beste speler ook wint."

Kopen van skins

Dat een gratis online spel zo’n hoge prijzenpot kan hebben, komt volgens Danny de Ronde door de populariteit van het spel en de optie voor het kopen van cosmetische aanpassingen binnen het spel. „Vooral de jonge spelers vinden het leuk om hun personage op te pimpen met bijvoorbeeld skins zoals een ander karakter, dansjes en gekleurde wapens. Daarmee wordt het geld verdiend. Deze prijzenpot is wel extreem hoog, dat kan niet zomaar geëvenaard worden – maar successen in de game-industrie vinden altijd navolging. Dus ik ben erg benieuwd wat de volgende stap is!”

Wil je kijken naar één van de competities op 26 en 27 juli om 19.00 uur? Dat kan onder andere via YouTube, de website van Fortnite en streamingsdienst Twitch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WK Fortnite: bizarre prijzenpot en spannende strijd
Sluiten