Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 jul 2019 / 10:09 uur

VVD zwakt berucht plan tegen reddingsschepen af

De VVD ziet af van het plan om het strafbaar te maken om immigranten op de Middellandse Zee op te pikken. Het voorstel viel helemaal verkeerd bij coalitiepartners D66 en ChristenUnie. De laatste zinspeelde zelfs op een kabinetscrisis.

De grootste regeringspartij kondigde woensdag aan organisaties als Sea-Watch, die tussen Italië en de Noord-Afrikaanse kust varen om overstekende migranten op te pikken, aan te willen pakken. Die dienen nu in de praktijk als verlengstuk van mensensmokkelbendes, vindt Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. De bemanning van zulke reddingsschepen moet vier jaar cel kunnen krijgen, stelde hij voor.

‘Pijnlijk’

Het plan van de VVD kon direct op veel weerstand rekenen. Onder andere de meeregerende partijen D66 en ChristenUnie reageerden woedend. Zo zei D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. „Pijnlijk om te lezen dat VVD dit wil. Het plan kan moreel niet door de beugel. Proefballonnetjes bij de VVD zijn als paard en wagen.”

Van Wijngaarden zwakte het plan daarop af. Hij stelt nu eerst vragen en wil dat het kabinet nadenkt over de rol van de reddingsschepen in de oversteek en over mogelijkheden om te voorkomen dat ze mensensmokkelaars in de kaart spelen. Die ‘heel andere toon’ en ‘gematigder teksten’ werden met instemming begroet door D66 en ChristenUnie.

GroenLinks is minder gerustgesteld. De VVD mag het voorstel dan intrekken, de partij heeft ondertussen wel hulporganisaties verdacht gemaakt, vindt de oppositiepartij. De PVV, die met de steun van de VVD een rechtse meerderheid voor strafbaarstelling zag opdoemen, reageerde juist teleurgesteld op het wegzwenken van de liberalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD zwakt berucht plan tegen reddingsschepen af
Sluiten