Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

VS wil dat Duitsland ook troepen naar Syrië stuurt

De Verenigde Staten hebben Duitsland gevraagd grondtroepen te sturen naar het oosten van Syrië. De speciale Syrië-gezant van de Amerikaanse regering, James Jeffrey, heeft Berlijn gevraagd om hulp van de ‘Bundeswehr’ voor de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), meldden Duitse media zondag.

De SDF zijn overwegend Koerdische milities die met vooral Amerikaanse steun tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat vechten. De IS-terroristen zijn vrijwel verslagen in de bewoonde wereld van de regio, maar nog actief in de Syrische woestijn die zich uitstrekt van het westen van Syrië tot in centraal Irak.

VS wil dat Duitsland ook troepen naar Syrië stuurt.
De militaire parade in Washington op 4 juli, Independence Day. Foto: ANP.

Terugtrekken

President Trump heeft gezegd dat hij de meesten van de circa 2000 Amerikaanse militairen uit Syrië wil terugtrekken. Andere landen van de anti-IS coalitie zouden de Amerikanen moeten vervangen. Bij deze coalitie zijn circa tachtig landen aangesloten, inclusief Duitsland en Nederland.

Nederland

De Verenigde Staten vroegen Nederland eind mei al om ook grondtroepen naar Syrië te sturen. Dat verzoek is afgewezen door het kabinet. De enige manier waarop Nederland wel naar Syrië gaat, is als Assad toestemming geeft. De kans dat dat gebeurt is vrij klein, dus gaan de Nederlandse militairen voorlopig niet naar Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.