Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jul 2019 / 09:34 uur

Verlamde Fransman Lambert overleden

Vincent Lambert, die na een motorongeluk al bijna elf jaar in vegetatieve toestand in een verpleeginrichting in Reims lag, is donderdagochtend overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Vorige week werd besloten de behandeling van de geheel verlamde Fransman (42) te beëindigen wegens de uitzichtloosheid van de situatie.

Dat was de wens van onder anderen zijn vrouw Rachel. Zij benadrukte, evenals verscheidene broers en zussen van de patiënt, dat haar echtgenoot altijd heeft gezegd dat hij liever zou sterven dan leven „als een plantje".

Strenggelovige ouders

De ouders van Lambert, die strenggelovig zijn en bleven spreken van moord, hebben er veel aan gedaan om te voorkomen dat hun zoon zou sterven. Zij wilden niet dat de apparaten werden uitgeschakeld en hebben daarom tot de hoogste rechtsinstanties geprocedeerd. Maar dat was vergeefs. Op 2 juli trokken de artsen de stekker uit de levensverlengende apparatuur. „Vincent is vanmorgen om 08.24 uur overleden”, zei een neef donderdag tegen persbureau AFP.

Hoger beroep

In Frankrijk is passieve euthanasie voor hopeloze gevallen wettelijk toegestaan. Na een lang juridisch steekspel, dat de familie Lambert verscheurde, bevestigde een cassatierechter dat eind juni in een spoedprocedure. Hij draaide een uitspraak in hoger beroep terug. Die dwong de artsen in mei de kunstmatige voeding van de voormalig psychiatrisch verpleegkundige te hervatten in afwachting van de visie van een mensenrechtencommissie van de VN.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verlamde Fransman Lambert overleden
Sluiten