Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 jul 2019 / 05:54 uur

Toch geen hyperlooprecord voor Delftse studenten

De Delftse studenten die het snelheidsrecord voor een hyperloop wilden verbreken, is dat helaas toch niet gelukt. De studenten wilden het wereldrecord breken door hun capsule, een soort vacuümtrein, harder dan 467 kilometer per uur te laten rijden. Dat is nu nog steeds het record.

Het leek de studenten te lukken bijna 150 kilometer per uur boven het snelheidsrecord uit te komen. De Atlas 02 leek boven de 600 kilometer per uur uit te komen. Helaas haalde de capsule deze snelheid niet tijdens de echte test.

Noodremmen

De noodremmen sloegen meteen na het vertrek al aan en daardoor bleef het vaartuig steken bij ‘slechts’ 188 kilometer per uur. Daardoor bleef het team steken op de vierde plaats. De overwinning ging naar het team van de Technische Universiteit München. Hun capsule bereikte een topsnelheid van 463 kilometer per uur, net geen nieuw record.

Het bedrijf van Elon Musk, Space X, organiseerde de wedstrijd waar de studenten aan mee hebben gedaan. Musk denkt dat mensen over enkele tientallen jaren rondreizen in hyperloops. Ze schieten als buizenpost door het land en zouden bijvoorbeeld in een half uur van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen.

Eén van de twintig teams

Ongeveer twintig studententeams hadden zich aangemeld voor de Hyperloop Pod Competition. Delft en drie andere teams kwamen door de 122 veiligheidskeuringen en mochten daadwerkelijk meedoen. Ze moesten hun capsule door een vacuümbuis van ruim 1 kilometer laten schieten. Vorig jaar deed het Delftse team ook mee aan de Hyperloop Pod Competition. Ook toen greep het team door technische problemen naast de overwinning en naast een record. Hun vaartuig kwam niet verder dan 142 kilometer per uur, desondanks goed voor zilver.

Sterke concurrentie

Project Manager Arjan Buijserd van het Delftse team dat met 40 mensen in de VS aanwezig was: „De concurrentie was dit jaar erg sterk; ook zij hebben alles gegeven en kwamen met innovatieve ontwerpen. Het is goed om te zien dat het niveau van de competitie zo hoog ligt. Dit laat zien dat de techniek van de hyperloop zich verder blijft ontwikkelen, wat veel belooft voor de toekomst van transport."

Over enkele weken zal het Delft Hyperloop team het stokje overdragen aan hun opvolgers die volgend jaar een nieuwe poging zullen doen om de wedstrijd te winnen, wat Delft Hyperloop in 2017 al eens lukte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch geen hyperlooprecord voor Delftse studenten
Sluiten