Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 jul 2019 / 18:08 uur

TNO gaat grote brandstofstoring Schiphol onderzoeken

Onderzoeksinstituut TNO gaat de grote brandstofstoring op Schiphol van vorige week onderzoeken. De onderzoekers moeten proberen te achterhalen wat er precies is misgegaan om zo grote stroringen in de toekomst te kunnen voorkomen.

„Als de oorzaak is vastgesteld, kunnen we ook kijken hoe we dit hadden kunnen voorkomen”, zegt Inge Stegmann, directeur van het bedrijf Aircraft Fuel Supply (AFS). AFS beheert de kerosinetanks en de leidingen op Schiphol. De installaties worden gebruikt om vliegtuigen van brandstof te voorzien.

Onderzoek kost tijd

AFS en Schiphol hebben TNO de opdracht voor het onderzoek gegeven. „We gaan afwachten wat er uit het onderzoek naar voren komt. Er zal ongetwijfeld enige tijd mee gemoeid zijn, het is niet van vandaag op morgen klaar. Maar ik zou verwachten dat het wel voor het einde van het jaar is afgerond.”

Volgens AFS ontstond er op woensdag 24 juli aan het begin van de middag een ‘technische storing in de elektrische voeding’ van de kerosine-installaties. Hoe dat kon gebeuren is niet bekend, het gevolg wel: uit voorzorg schakelde het hele systeem zichzelf uit. „Een safety modus trad in werking”, zegt Stegmann. Het systeem raakte op meerdere plekken beschadigd door de noodstop.

Schadevergoedingen

Pas in de loop van woensdagavond was de storing voorbij. Toch voelden reizigers ook donderdag nog de gevolgen. In totaal werden enkele honderden vluchten geschrapt. AFS heeft nog geen besluit genomen over schadevergoedingen voor luchtvaartmaatschappijen en reizigers. „Als er claims komen, kan ik me voorstellen dat juristen daar iets van moeten vinden. Ik heb daar geen zicht op”, aldus Stegmann.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
TNO gaat grote brandstofstoring Schiphol onderzoeken
Sluiten