Metro
Metro Nieuws 12 jul 2019 / 08:21 uur

Tientallen vogels vergiftigd; vallen uit de lucht

In de Zuid-Australische stad Adelaide vielen donderdag ruim zestig inheemse langsnavelkaketoes – beschermde vogels – uit de lucht, voor de ogen van een groep basisschoolkinderen. Het vermoeden is dat de vogels vergiftigd werden, mede omdat ze met zulke grote aantallen op de grond vielen. De vrouw die de dierenbescherming belde dacht eerst dat de beestjes neergeschoten werden.

Een medewerker van de dierenbescherming beschrijft dat de beestjes uit hun snavels bloedden en dat ze schreeuwden terwijl ze met bosjes uit de lucht vielen. De geschokte kinderen en toegesnelde vrijwilligers konden niks meer voor de dieren doen: de vogels waren of al overleden, of ze moesten ingeslapen worden. Dat schrijft Daily Mail Australia.

Vergiftiging

De vogels werden verzameld en naar een dierenartskliniek gebracht, maar daar werd niet direct duidelijk waar de vogels aan waren gestorven. De artsen gaan er echter van uit dat de beestjes vergiftigd zijn. „We hebben de lichamen van een aantal van de overleden vogels geopend en die zaten vol graan”, vertelt een dierenarts in de Australische media. „Maar we hebben nog geen testen kunnen doen of er daadwerkelijk sprake is van vergiftiging.” De bloedende snavels zouden ook veroorzaakt kunnen zijn door de harde val.

Aan de onkruidverdelgers die de lokale stadsdiensten gebruiken ligt het in elk geval niet, zij hebben namelijk al laten weten dat de soort die zij gebruiken niet giftig is voor dieren.

Exotische ziekte

Om uit te sluiten dat de vogels als het gevolg van een exotische ziekte stierven, zullen de dieren onderzocht worden door Biosecurity Australia onderzocht worden. „Al lijkt het waarschijnlijker dat ze vergiftigd zijn”, zegt de dierenarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen vogels vergiftigd; vallen uit de lucht
Sluiten