Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Protest tegen export van proefapen

Het kabinet wil het aantal proeven op apen in ons land met 40 procent terugbrengen, maar dat is niet genoeg volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Er moet ook aandacht komen voor het exporteren van apen vanuit Nederland voor proeven in andere landen, aldus de organisatie. Deze week zal Animal Rights protesteren in Tilburg, waar binnenkort zes apen naar Italië zouden worden getransporteerd.

Door middel van het protest hoopt de organisatie het transport tegen te houden. De dieren zouden worden vervoerd naar een primatencentrum in Parma, waar ze volgens Animal Rights onder meer worden gebruikt in experimenten waar ze blind van worden. Uit het centrum kwamen al eerder beelden van apen die zo dorstig waren, aldus de organisatie, dat een de eigen urine dronk en andere dieren aan de muren en spijlen van het hok likten.

Petitie

Niet alleen in Nederland leeft de kwestie, ook de mensen Italië zelf zijn er mee bezig. Daar komen volgens een woordvoerder de meeste van de 250.000 handtekeningen vandaan die onder een petitie staan tegen dergelijke praktijken. De petitie is van de Italiaanse antivivisectiebond LAV.

Apen uit China

De apen die nu vanuit Nederland zouden worden vervoerd, zijn volgens Animal Rights waarschijnlijk uit China hiernaartoe gehaald. In dat land zijn grote apenfokkerijen voor de handel, zegt Robert Molenaar van de dierenrechtenorganisatie. Animal Rights heeft wetenschapsminister Ingrid van Engelshoven al eerder een brief gestuurd over de kwestie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.