Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Politieke partijen happen op anonieme donaties

Geld maakt gelukkig, ook binnen de politiek. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt namelijk, dat politieke partijen bereid zijn om een oogje toe te knijpen of de wet te overtreden als er een grote donatie wordt aangeboden.

In haar onderzoek benaderde De Telegraaf verschillende partijen met een gefingeerde (zelfbedachte) naam. Deze donateur wilde zogenaamd in één keer 15.000 euro doneren aan de desbetreffende partij.

Beleid

Normaal gesproken moeten politieke partijen, volgens de Nederlands wet, de namen van mensen die meer dan 4500 euro per jaar doneren openbaar maken. Dat om te voorkomen dat donateurs, door het storten van grote bedragen, het beleid van een partij bij proberen te sturen.

Toch waren er tijdens het onderzoek verschillende partijen die geen problemen hadden met de wens van de donor om anoniem 15.000 euro te doneren.

Cash wegmoffelen

Zo toonde de manager van het partijbureau van 50Plus zichzelf bereid om een stapel cash weg te moffelen. De manager moet naar aanleiding van het onderzoek vertrekken, meldt haar partijvoorzitter.

Ook andere partijen wilden helpen om de wet te omzeilen in ruil voor het geld. Zo raadden VVD, D66, ChristenUnie en Denk aan om het bedrag op te knippen en familieleden als tussenpersonen te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.