Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 13 jul 2019 / 06:42 uur

Politiecoach stapt op om wegkijken bij wangedrag

Seksuele intimidatie, aanrandingen, valsheid in geschrifte, discriminatie: de politietop kijkt weg. Dat is de reden waarom adviseur Carel Boers, na dertien jaar coachen, opstapt bij de politie. „Ik hoop dat er nu iets loskomt.”

NRC kreeg zijn ontslagbrief, gericht aan korpschef Erik Akerboom, in handen. Hierin laat hij weten per direct te stoppen met zijn werk. „Ik kan niet wegkijken als zo’n belangrijke partner in het functioneren van de rechtsstaat de belangen van burgers en haar eigen medewerkers veronachtzaamt”, zegt de voormalige coach.

Onveilige sfeer

In een appgroep van de politie zag Boers verwensingen voorbijkomen die het daglicht amper kunnen verdragen. Burgers zouden „kankermongolen, kankerlijers, pauper-allochtonen, kankervolk, kutvolk en kutafrikanen” zijn. Toelichtend aan het NRC verklaart Boers dat de norm bij de politie wordt gesteld door „blanke, mannelijke, oudere heteromannen.”  Ook zouden politiemedewerkers zich volgens Boers op het politiebureau veel onveiliger voelen dan op straat.

De lijst met misdragingen is lang. Een meldkamer-medewerker vertelde Boers dat „de meeste agenten meer met mijn borsten in gesprek zijn dan met mij.” Burgers op straat zouden bovendien last hebben van de misstanden door politieagenten die zich afreageren bij aanhoudingen.

‘Lelijk gedrag’

Boers noemt het ‘lelijke gedrag’ niet passend binnen de rechtstaat. „Iedereen die diverser, wijzer en intelligenter is dan de zittende top wordt systematisch beschadigd. Ik hoop dat er nu iets loskomt.”

Korpschef Erik Akerboom reageerde aan NRC dat hij geschrokken is van de ‘persoonlijke verwijten’ en dat de politie er naar streeft een ‘betere afspiegeling te zijn van de maatschappij’. Ook laat hij weten dat ‘diversiteit, inclusiviteit en een veilige werkomgeving cruciale thema’s zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politiecoach stapt op om wegkijken bij wangedrag
Sluiten