Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Politie heeft nog nooit geoefend voor 112-storing

Omdat de kans op een storing van het alarmnummer 112 nooit echt mogelijk werd geacht, hebben hulpdiensten nooit geoefend hoe ze het beste in actie kunnen komen. Dit schrijft Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Met het gelijktijdig uitvallen van het gewone telefoonnummer van de politie werd in het draaiboek zelfs helemaal geen rekening gehouden. Het noodnummer was vorige week maandag urenlang uit de lucht door een storing bij KPN.

Noodvoorzieningen

Het lijkt erop dat de hulpdiensten daardoor een aantal keer te laat waren om mensen in nood te helpen. De inspectiediensten die de storing en en de gevolgen onderzoeken, buigen zich over in ieder geval een handvol incidenten.

Voor een gedeeltelijke storing is wel geoefend, meldt Grapperhaus. Maar ‘het zwaarste scenario’ leek de hulpdiensten niet waarschijnlijk, mede omdat KPN zou kunnen terugvallen op gedegen noodvoorzieningen.

Chaotische indruk

De storing van vorige week werd nog verergerd doordat ook het gewone telefoonnummer van de politie, 0900-8844, onbereikbaar was. Het draaiboek was daarop niet berekend. De politie moest daarom terugvallen op lokale en regionale nummers. Grapperhaus laat het draaiboek nu aanpassen.

De omgang van de hulpdiensten met de storing maakte een chaotische indruk op de Tweede Kamer. Die vroeg zich af of er voor zulke calamiteiten überhaupt was geoefend en of het draaiboek wel voldeed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.