Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Poging Het Kanaal oversteken met flyboard mislukt

Franky Zapata, de uitvinder van het flyboard wilde donderdag met zijn Flyboard Air Het Kanaal oversteken. Zijn poging is niet geslaagd. Hij kwam in het water terecht en moest gered worden, melden de Franse zenders France Info en BFMTV.

Platform geraakt

De ‘vliegende man’ die voor sensatie zorgde toen hij op de Franse nationale feestdag over de Champs-Elysées vloog, steeg om 9.05 uur aan het strand van Sangatte (Pas-de-Calais) met zijn flyboard op. Dit board is een plank met straalmotoren eronder.

De hoogvlieger zou er ongeveer twintig minuten over doen om de 35 kilometer tussen Sangatte en het Engelse St. Margaret’s Bay te overbruggen. Hij vloog ongeveer 140 kilometer per uur op 15 à 20 meter hoogte. Na 18 kilometer moest hij even landen om op een boot kerosine te tanken. Zapata zou een platform geraakt hebben dat op een boot was gemonteerd.

Wereldkampioen jet-skiër

Zapata is uitvinder van het flyboard en liet op 14 juli de wereld al versteld staan door met zijn Flyboard Air, een soort mini-vliegende schotel, tientallen meters hoog over de Franse avenue te vliegen. Dit terwijl politici als Mark Rutte, Angela Merkel en Emmanuel Macron ademloos toekeken. Zapata is ondernemer en uitvinder, maar begon zijn carrière ooit als jet-skiër. Hij werd verschillende keren Europees en wereldkampioen.

Het is 25 juli 110 jaar geleden dat de Fransman Louis Blériot als eerste in een vliegtuig over Het Kanaal vloog. Ook dat vliegtuig was een ontwerp van de vlieger zelf. Blériot deed er 37 minuten over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.