Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 5 jul 2019

‘Planten 1 biljoen bomen kan opwarming aarde keren’

Bomen planten, dat is de beste (en wellicht simpelste) oplossing tegen klimaatverandering. Uit onderzoek van Zwitserse wetenschappers blijkt dat er wereldwijd minstens een biljoen bomen moeten worden geplant om de opwarming van de aarde te kunnen keren.

Genoeg ruimte

Op dit moment bestaat 2,8 miljard hectare aardoppervlak uit bos. Daar zou nog ongeveer 1 miljard hectare bij moeten komen, een gebied ter grootte van de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers zou daardoor de CO2-uitstoot in de atmosfeer terug worden gebracht tot het niveau van meer dan 100 jaar geleden. Bomen nemen namelijk CO2 op.

Onderzoekers van de technische universiteit in Zürich analyseerden 80.000 satellietfoto’s en concludeerden dat het zelfs haalbaar is. In Rusland, de VS, Canada, Australië, Brazilië en China zou genoeg ruimte zijn.

‘Plant bomen!’

Een ecoloog die meewerkte aan het onderzoek roept de vele klimaatspijbelaars dan ook op om direct bomen te gaan planten en andere mensen aan te sporen dat ook te doen. Bovendien heeft meer bos ook andere voordelen, zoals meer biodiversiteit en betere waterkwaliteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Planten 1 biljoen bomen kan opwarming aarde keren’
Sluiten