Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Pas op met hitte ontvluchten in natuurwater

Mocht je de komende dagen verkoeling willen zoeken in zoet natuurwater, dan is het slim toch even te checken of dat wel een goed idee is. Veel zwemplassen, riviertjes en beken kampen al met blauwalg, een alg die giftig is voor mensen en dieren.

Op zwemwater.nl kun je zien of je plaatselijke zwemparadijs nog wel zo paradijselijk is. Naast blauwalg komen er ook dode vissen en botulisme voor, waarschuwen waterschappen en provincies.

Droogte de oorzaak

De oorzaak van de vieze wateren is de aanhoudende droogte, waardoor het water in meren en plassen laag staat. Als dat gebeurt, warmt het eerder op. Warm water is een ideale broedplaats voor de blauwalg, een bacterie die zorgt voor misselijkheid, buikpijn en diarree. Als ergens blauwalg is vastgesteld, is zwemmen daar verboden, ook voor huisdieren.

Ook botulisme is op diverse plaatsen gezien volgens de schappen. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die vogels en vissen doodt. In de kadavers zitten allerlei voor mensen gevaarlijke ziekteverwekkers. De waterbeheerders adviseren om nooit te gaan spelen of zwemmen in water waarin dode dieren drijven.

Verdrinkingsgevaar

De lage waterstand zorgt ook voor een onzichtbaar gevaar in recreatieplassen. Dat zijn plassen die zijn ontstaan door ontzanden. Ze hebben een zwak aflopende, zandige oever en zijn heel diep in het midden. Maar nu het water zo laag staat, maakt de aflopende oever snel plaats voor grote en veel koudere diepte. Niet-geoefende zwemmers kunnen daar makkelijk in verdrinken, zegt Rijkswaterstaat.

De dienst raadt zwemmen in de grote rivieren af. Langs de rivieren liggen door de lage waterstand flinke zandstranden, die erg populair zijn. Maar in de rivieren staat een gevaarlijke stroming. Ook kunnen binnenschippers zwemmers niet zien. Zwemmen bij bruggen, sluizen en havens is verboden en kan een boete van 140 euro opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.