Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 jul 2019 / 08:59 uur

‘Paarden Oostvaardersplassen in brandende hitte’

Het lot van ruim honderdvijftig konikpaarden in de Oostvaardersplassen is woensdag onderwerp van een uitzonderlijk spoeddebat in de Provinciale Staten van Flevoland. Het debat is aangevraagd door de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de PVV. Statenleden onderbreken er hun zomerreces voor. Volgens eerstgenoemde partij stonden de dieren vorige week tijdens de hittegolf ‘in de brandende hitte’.

Nog steeds niet naar Wit-Rusland

De drie partijen stellen samen dat Staatsbosbeheer slecht zorgt voor de paarden en willen dat het provinciebestuur ingrijpt. De konikpaarden staan in een zogeheten vangweide van 55 hectare in afwachting van transport naar een natuurgebied in Wit-Rusland. Daar hadden ze eigenlijk al naartoe gebracht moeten worden, maar door bureaucratische problemen in hun nieuwe thuisland is het er nog niet van gekomen.

Volgens de Partij voor de Dieren stonden de dieren vorige week in de brandende zon zonder beschutting en schaduw. De partij deed daarom aangifte bij de politie tegen Staatsbosbeheer. De beheerder van het gebied stelt dat de paarden goed bestand zijn tegen de hitte. Een woordvoerder zei eerder dat de paarden vorige zomer wel de mogelijkheid hadden om de schaduw op te zoeken, maar dat helemaal niet deden.

'Paarden Oostvaardersplassen in brandende hitte'
Foto: Koen van Weel / ANP

Nationaal hitteplan voor de dieren

PvdD wil sowieso meer aandacht voor dieren als het om zomerse temperaturen gaat en pleit voor een Nationaal hitteplan voor de dieren. Dit omdat er sprake zou zijn van ‘hitte-stress’. De partij vroeg minister Schouten vorige week maatregelen te treffen. „Structureel veel minder dieren, meer ruimte, vrije uitloop met beschutting en geen transport op warme dagen”, vindt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Paarden Oostvaardersplassen in brandende hitte’
Sluiten