Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Opmars meningokok lijkt gestuit sinds inentingsactie

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de enorme opmars van de dodelijke bacterie meningokokken. In de eerste helft van dit jaar zijn er vijf mensen aan overleden, fors minder dan vorig jaar. Heel 2018 eiste de dodelijke bacterie nog 23 mensenlevens. Het RIVM is opgetogen, schrijft het AD.

Extreem hoog

Het nieuws over het oprukken van de dodelijke bacterie sloeg in mei 2018 in als een bom. De sterfte aan de tot dan toe amper voorkomende bacterie, was extreem hoog. Van de mensen die ernstig ziek werden, overleed bijna een kwart.

De meningokok kan zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten, waardoor iemand binnen 24 uur kan komen te overlijden.

Minder ziektegevallen

Het RIVM reageert opgetogen op de daling. „Er zijn gewoon minder ziektegevallen dan verwacht", verklaart het hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet. De bacterie verspreidt zich via de mond en de keel. Daar is die voor veel mensen ongevaarlijk, maar áls die in de bloedbaan terechtkomt, dan is de situatie meteen extreem levensbedreigend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.