Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Op Mysteryland gestolen mobieltjes na een jaar terug

Tijdens Mysteryland, vorig jaar augustus, werden ruim 250 mobieltjes gestolen, vermoedelijk door een internationale bende. Tientallen bezoekers hebben nu, na bijna een jaar, hun telefoon weer terug. Een groot deel van de gestolen mobieltjes is later teruggevonden in Frankrijk. Maar het terugvinden van de rechtmatige eigenaars was niet altijd even eenvoudig, aldus de politie.

Internationale bende

Kort na het evenement werd bij controle van een bus een tas met tientallen telefoons gevonden. Die waren vermoedelijk onderweg naar het hoofdkwartier van een internationale bende in Spanje. De Franse politie stuurde de telefoons terug naar de politie in Hoofddorp.

Uit onderzoek bleek dat het een opgezette, georganiseerde actie was. Een internationale bende uit Colombia ging allerlei festivals af om mobiele telefoons te stelen. Zo bezochten de bendeleden ook Tomorrowland, de huldiging van Frankrijk na het WK voetbal en de Duitse bierfeesten.

Heterdaad

Tijdens Mysteryland waren al twee vrouwen op heterdaad betrapt. Een van hen zit nog steeds vast. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en moeten binnenkort voor de rechter komen.

Veel festivalgangers deden aangifte, maar veelal ontbraken bijvoorbeeld daarin de specifieke IMEI-nummers. Sommigen hadden helemaal geen aangifte gedaan. De politie is er uiteindelijk in geslaagd „voor een heel groot deel" de eigenaren te achterhalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.